Telefonon "gyógyított" az ügyeletes orvos

Véletlenül megölte az anyját: túladagolta a morfint

Nem volt hajlandó személyesen kimenni a beteghez az orvos, de telefonon keresztül azt javasolta a hívónak, hogy adjon be morfint a rák okozta fájdalmaktól szenvedő anyjának. A nő másnap meghalt.

2013.07.12 17:10ma.hu

Túladagolás miatt vesztette életét három évvel ezelőtt egy idős, végső stádiumú mellrákkal küszködő asszony Nagy-Britanniában, de csupán most mondták ki, hogy az esetről nem kizárólag a lánya tehet, aki beadta neki a halálos dózist. A 80 éves Betty Horsfieldet szörnyű fájdalmak kínozták, ezért hívta fel a lánya az ügyeletes orvost, aki azonban hallva a kórelőzményt úgy döntött, nem megy ki személyesen a beteghez. Helyette telefonon értesítette az illetékes gyógyszertárat, amire Dawn Ellisnek, a haldokló nő lányának kiadták a morfint és rábízták a használatát.

Fotó: freedigitalphotos.net

"A morfint soha nem szabad úgy felírni, hogy előtte az orvos nem találkozott szemtől szemben a beteggel" - állapította meg egy szakértő. Részben ez is vezethetett odáig, hogy a kábító hatású szer felírása utáni napon Dawn Ellis kétszer is adott be egy-egy adag drogot az anyjának, és azóta egyfolytában magát okolta, amióta csak kiderült, hogy a túladagolás végzett az idős asszonnyal. Ma már beletörődött, hogy az orvos óriásit hibázott, amikor nem ellenőrizte személyesen Mrs. Horsfield állapotát, az pedig csupán egy végzetes és tragikus baleset, hogy ő akaratán kívül halálos adagot adott be az anyjának a szerből.

Ráadásul a gyógyszerész is hibázott: azt mondta, naponta négy kanállal lehet adni belőle a betegnek, ám nem mondta, mekkora kanállal, így az átlagos 10 ml-es adag helyett a desszertkanálnak köszönhetően mintegy 70 ml mennyiséget kapott a nő a morfinból. Arról, hogy az orvost és a gyógyszerészt felelősségre vonják-e és milyen büntetésre számíthatnak, a Daily Mail nem számolt be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.