Korrupciót sejtenek a jogvédők

Megbüntették a szülés közben sikoltozó nőket a kórházban

A "téves riasztás" miatt fejenként 5-5 dollárra büntettek Zimbabwében olyan nőket, akik szülés közben hangosan sikoltoztak - ez derül ki a legnagyobb emberi jogi szervezet jelentéséből.

2013.07.12 10:59ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net

A globális korrupció jelenségére hívja fel a figyelmet legfrissebb jelentésében a Transparency International, amely azután indított vizsgálatot, hogy több kismama is jelezte Zimbabwéból, hogy büntetést szabtak ki rájuk, amiért vajúdás közben hangosan kiabáltak. A legnagyobb jogvédő szervezet megállapításai szerint a nővérek azért büntették meg a szülő nőket, mert ők "téves riasztással" foglalták le az idejüket - áll a Huffingtonpost című lapban.

A jelentésben az is szerepel, hogy a kevésbé jómódú nők, akik nem tudták kifizetni a bírságot, azokat bent fogták a kórházban és kamatostól kellett ledolgozniuk az 5 dollárnyi büntetést. A zimbabwei miniszterelnök-helyettes a jelentés hatására szintén vizsgálatot indított, a TI szerint azóta nem érkezett hozzájuk sem új panasz.

Az országban katasztrofális a szülések körüli helyzet, egy májusi statisztika szerint naponta tíz nő hal bele a vajúdásba, ráadásul egyes helyeken csak úgy tudják lebonyolítani a szülést, ha maga a kismama viszi be a kórházba a legtöbb szükséges anyagot, mert az orvosi eszközöket leszámítva nem tudnak semmit biztosítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.