Krystian Zimerman nem járult hozzá a videóhoz

Félbeszakadt a koncert: tiltott videófelvétel miatt sokallt be a művész

Megszakította hétfő esti esseni koncertjét Krystian Zimerman világhírű zongoraművész, mert a közönség egy tagja a tilalom ellenére videofelvételt készített okostelefonjával az előadásról.

2013.06.04 11:08MTI

A világ egyik legkiválóbb élő zongoraművészének tartott Krystian Zimerman felszólította a közönség soraiban ülő személyt, hogy hagyja abba a filmezést, majd folytatta a játékot. Ettől kezdve azonban már nem tudott koncentrálni a zenére, és kis idő múltán elhagyta a pódiumot, szemlátomást feldúltan.

Néhány perc múlva visszatért, és magyarázatképpen elmondta, hogy már sok lemezszerződést elveszített azért, mert koncertjeiről illegálisan készült felvételek felkerültek az internetre. "A YouTube óriási mértékben semmisíti meg a zenét" - jelentette ki.

A lengyel zongoraművész végül befejezte a koncertet, amelyen honfitársa, Karol Szymanowski (1882-1937) műveiből adott elő, ráadást azonban a szűnni nem akaró vastaps ellenére sem adott. A hangversenyt követő fogadást is lemondta. "Lopás, ami itt történik. Ez nagyon húsba vág, főleg ha érzékeny előadóról van szó" - vélte Franz Xaver Ohnesorg, a Ruhr Zongorafesztivál intendánsa.

A zenészcsaládból származó Zimerman, a varsói Chopin-verseny 1975-os nagydíjasa egy-egy szezonban csak 50 koncertet ad, amelyeket igen nagy gondossággal készít elő. Fellépéseire saját zongoráját viszi magával szerte a világba.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.