Évente rendezik meg a csecsemők síróversenyét

Képek - Kórusban sírtak a csecsemők a jó egészség jegyében

Miközben néhány csecsemőket kutató szakember azt mondja, a tartós sírás agykárosodást okoz, a japánok szerint az évente megrendezett síróverseny gondoskodik a jó egészségről.

Csecsemősíró verseny Japánban képgaléria

2013.04.29 12:38ma.hu

Alig egy hét telt el azóta, hogy az egyik neves gyermekgondozási szakértő, Dr. Penelope Leach az életmód-magazinok címlapjára került a friss kutatási eredményeivel, Japánban fittyet hányva az orvosi elméletekre ismét megrendezték a csecsemők síróversenyét. A brit szakember szerint ha a szívtelen szülők hosszasan engedik a csecsemőjüket sírni, az a baba fejlődő agyában súlyos károkat okozhat és a későbbiekben tanulási nehézségekhez vezethet.

A japán hagyományok ezzel szemben úgy szólnak, hogy minél hosszabban és minél erősebb hangon sír egy csecsemő, annál inkább tudható, hogy jó egészségre számíthat, no meg az sem elhanyagolható tényező, hogy az éktelen ordítással elriasztja az ártó szellemeket is. Épp ezért minden évben ilyentájt megrendezik a tokiói Sensoji Templomban a számunkra talán bizarrnak tűnő síróversenyt, melynek során szumóbirkózók emelik magasba az előző évben született gyermekeket és a zsűri szigorú szemmel és füllel vizslatja, melyik apróság zendít rá elsőként.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


Bár a győzelem egyértelműen az először sírva fakadó csecsemőé - ha egyszerre kezdenek rá, akkor a hangosabb nyer -, addig nem nyugszanak meg, míg mindenki könnyekre nem fakad. Néhány baba persze békésen nézelődött idén is, amíg a magasba emelték őket, sőt, olyan is akadt, aki egyenesen mókának tekintette az egészet és hangos kacagásban tört ki, de ilyenkor a zsűri beveti a legtitkosabb fegyverét: az ijesztő álarcokat, amelyeknek köszönhetően a 2012-ben született apróságok egyike sem tért haza az egészséget hozó sírás nélkül.

A 400 éves tradíció közben a szülők imádságokat mormolnak gyermekeik egészségéért, a kicsiket pedig azért tartják a birkózók a magasban, mert így sírásuk közelebb jut a mennyhez.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.