A vandál cselekmény indítékai nem ismertek

Lefűrészelték a Napkirály elefántjának agyarát

Láncfűrésszel lefűrészelte egy fiatal férfi XIV. Lajos francia király kitömött elefántjának egyik agyarát a hétvégén a párizsi Természettudományi Múzeumban.

2013.04.01 15:48MTI

A 20 éves elkövető éjszaka, egy rácson mászott fel az épület oldalán, majd a 8 milliméter vastagságú üveget betörve hatolt be a múzeumba.
   
A betörő lefűrészelte az elefánt bal agyarát, majd az ablakon át megpróbált kereket oldani, de megszólalt a riasztórendszer, az őrség hamar üldözőbe vette, és egy közeli utcában el is fogták.
   
A vandál cselekmény indítékai nem ismertek. A múzeum illetékesei nem tartják kizártnak, hogy zavart elméjű elkövetőről van szó.
   
Mindenesetre az elefántagyar a távol-keleti természetgyógyászat egyik alapanyagaként kelendő portéka a feketepiacon.
   
A kitömött elefántot a portugál király ajándékozta a Napkirálynak 1668-ban.
   
A rongálással a múzeumot nem érte nagy kár, mert az agyarak nem eredetiek, hanem 19. századi pótlások. A francia kutatási minisztérium felajánlotta segítségét a levágott agyar helyreállításához.
   
Évi 1,9 millió látogatójával és 62 millió kiállítási tárgyával a párizsi a világ egyik legjelentősebb természettudományi múzeuma.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.