Bokatöréssel úszta meg a hegymászó

Videó! 100 métert zuhant a hegyről, a kamera mindent felvett!

Hatalmas szerencséje volt annak a hegymászónak, akit egy felülről rázuhanó jégdarab billentett ki az egyensúlyából, úgy, hogy aztán mintegy száz méteren keresztül nem tudott megállni a csaknem függőleges hegyoldalon.

2013.03.12 07:58ma.hu

Több mint száz métert zuhant Mark Roberts, amikor az angliai Snowdonia Nemzeti Parkban épp egy magas sziklán mászott felfelé, de elvesztette az egyensúlyát. A brit hegymászó többedmagával közösen készült meghódítani a csúcsot, a mászást pedig a sisakjára szerelt kamerával akarta megörökíteni. Már nem jártak messze a céltól, amikor a férfi egyik társa, aki nála valamivel magasabban járt, a lábával kimozdított egy jégrögöt és az telibe találta Robertset.

A kamera által rögzített képsorokon jól látszik, ahogy a jégcsákánnyal haladó hegymászó az ökölnyi jégdarab miatt kibillen az egyensúlyából, a következő pillanatban pedig elindul lefelé a csaknem függőleges hegyoldalon, és többször is megpördül, mire végül nagy nehezen sikerül megállnia. "Nem éreztem pánikot, inkább próbáltam összpontosítani, hogy megvédjem a fejem és a nyakam, és tudatában maradjak annak, hogy mi van alattam, mit tehetnék, hogy lassítsam és megállítsam magam, mielőtt elérek egy igazán veszélyes sziklaszirtet" - mondta utólag a férfi a The Daily Telegraph című brit lapnak.

Igen: a hegymászó túlélte a zuhanást, sőt, kifejezetten olcsón megúszta: a kék-zöld foltokat leszámítva, amelyeket egy-egy kiálló szikladarabtól szerzett, mindössze a bokatörése miatt kell néhány hétig nyugton maradnia. "Kicsit kába voltam, de nem vesztettem el az eszméletem. A legérdekesebb, hogy mindjárt azt ellenőriztem, megvan-e még a fejemre csatolt kamera, és csak remélni tudtam, hogy a videó rögzítette a zuhanást, mert ez megismételhetetlen!" - vallotta be Roberts.

A férfi társai azonnal értesítették a hegyimentőket, fél órával később pedig már le is szállt vele a RAF Valley-ből érkező helikopter - ennek az a jelentősége, hogy épp ezen a támaszponton állomásozik Vilmos herceg, a brit trónörökös is. "Figyelembe véve a zuhanás hosszát, sokkal súlyosabb sérülésekre számítottunk. De Mark nagyon jól fel volt szerelve, és sisakot is viselt, minden bizonnyal ez segített megmenteni az életét" - nyilatkozta Phil Benbow, a hegyi mentőcsapat egyik tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.