A hagyományos női és férfi vécék dilemmát okoznak

"Nemileg semleges" illemhelyeket építenének a transzneműeknek

A transzneműeknek sokszor okozhat fejtörést, hogy vajon a férfi, vagy inkább a női vécébe kell menniük nyilvános helyen. Most egy brit város vezetése úgy döntött, megoldja a kérdést.

2013.02.18 11:29ma.hu

"Nemileg semleges" vécéket tervez felállítani a hagyományos férfi és női illemhelyek helyett a brightoni városvezetés, indoklásuk szerint azért, mert így megkönnyítenék a városban élő transznemű közösség dolgát a nyilvános helyeken, a megszokott két figura helyett pedig olyan ikonokkal látnák el ezen helyiségek ajtaját, amelyen egy férfi és egy nő párban áll, jelezve, hogy bárki igénybe veheti a helyiséget - adta hírül a The Daily Mail című brit lap. A nemfüggetlen vécék ugyanakkor egy másik csoportnak is kedvezhetnek, bár rájuk a fejlesztési tervekre nem térnek ki külön, de az önállóan vécézni még nem tudó kislányok apukái és a kisfiúk anyukái jól ismerik a dilemmát, amit egy bevásárlóközpontban vagy étteremben álló mosdó okozhat.

A brightoni fejlesztés összesen 140 ezer fontba (47,5 millió forint) fog kerülni, ez tartalmazza a kísérlet első helyszínét jelentő kávéző felépítését is, benne négy mellékhelyiséggel. Az ötlettől azonban nem minden illetékes van elragadtatva, a konzervatív Lynda Hyde például felesleges bürokráciának tartja az efféle semleges vécéket, véleménye szerint a helyi lakosok, különösképp a nők és a gyermekek szívesebben használják a teljesen elkülönített helyiségeket, mert azokat biztonságosabbnak ítélik meg. Csakhogy Brightonban mintegy 40 ezer meleg, leszbikus és transznemű lakos él, akiket nem lehet figyelmen kívül hagyni - érvelt az ellentábor és elfogadták a benyújtott javaslatot.

Így a körzetben hamarosan megjelennek azok a vécéajtóra szerelt emblémák, melyeken egyszerre látható egy férfi és egy nő, sőt, a tervek szerint a gyermek figurát is fel kell tüntetni rajta. A javaslat ellenzői szerint egyébként elég lett volna valamiféle szöveges jelzéssel tudatni, hogy ezek a vécék "semlegesek", de ahogy a városi tanács szóvivője mondta, a szabványos képek a külföldi turisták számára is sokkal egyértelműbb, mint bármilyen kiírás - akikből ugyancsak szép számmal fordulnak elő a városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.