Fizetnek, ha valaki levágja

Füldíjat tűztek ki egy azeri íróra

Az azeri kormányt támogató egyik párt csaknem 13 ezer dollárnak megfelelő pénzjutalmat ajánlott fel annak, aki levágja Akram Aylisli neves azeri író fülét, amiért a párt szerint megsértette az azeri népet egy novellájával.

2013.02.13 11:29MTI

A Szovjetunió felbomlása után Azerbajdzsán és a szomszédos Örményország az 1990-es évek elején háborút vívott a vitatott hovatartozású Hegyi Karabahért, a harcoknak mintegy 30 ezer áldozata volt. A két ország azóta is ellenséges viszonyban áll egymással, nincs köztük diplomáciai kapcsolat.

A nemzet írója címmel kitüntetett Aylisli Kőálmok című novellája egy orosz folyóiratban jelent meg. Az írás részben arról szól, hogy amikor azeriak 1990-ben Bakuban megvertek és megkínoztak sok örményt, egyes azeriak hogyan próbálták megvédeni örmény szomszédjaikat.

A mű miatt Ilham Aliyev azeri elnök a múlt héten megfosztotta kitüntetésétől az írót. "(Aylisli) megsértette az egész azeri népet, és mi reagálni akartunk erre, ezért döntöttünk úgy (...), hogy le kell vágni a fülét" - jelentette ki Hafiz Haciyev, a Muasir Musavat (Modern Egyenlőség) nevű párt vezetője bakui központjukban.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet elítélte az írót ért fenyegetést.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.