Az üdítőgyártó cég mindent tagad

A kóla okozta a 31 éves nő halálát?

A halottkémek szerint a halál oka egyértelmű, a világ legismertebb kólagyártó cége azonban tagadja, hogy köze lenne egy 31 éves nő halálához. A 8 gyermekes anyuka napi 10 litert is ivott a cukrozott italból.

2013.02.12 17:29ma.hu

Három éven át próbálták a halottkémek kideríteni, mi okozhatta egy 31 éves nő halálát, míg végül arra jutottak, hogy a tragédiához a túlzásba vitt kólafogyasztás vezetett. A 8 gyermekes új-zélandi édesanya a családja elmondása szerint valósággal rabja volt a barna színű cukros üdítőnek, volt, hogy akár 10 literrel is megivott egyetlen nap alatt. Ha nélkülöznie kellett a kólát, akkor mindig arra panaszkodott, hogy remeg. Az évek alatt szép sorban az összes fogát ki kellett húzni, mert annyira elszuvasodtak, és gyermekei közül többen szintén gyenge fogakat örököltek. A halála közvetlen oka végül szívmegállás volt.

A világ talán legismertebb üdítőjét gyártó cég szóvivője ugyanakkor határozottan tagadja a kórboncnok jelentését, szerintük nem lehet bizonyítani, hogy Natasha Harris halálában "jelentős tényező" volt a sötét ital. David Crerar halottkém ugyanakkor a jelentésében megjegyzi, hogy a nő átlagos napi adagjával csaknem egy kiló cukor és 970 mg koffein került a szervezetébe, előbbi az egészségügyi hatóságok által javasolt mennyiség 11-szerese, a koffein pedig duplája a megengedettnek - számolt be a BBC a jelentésre hivatkozva.

A túlzásba vitt cukor és koffein Crerar szerint egyenes út volt a szívritmuszavarok kialakulásához, majd a váratlan halálhoz, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a vállalatot nem lehet felelősségre vonni, mert Harrisnek és a családjának megvolt a választási lehetősége a sok év alatt kialakuló rossz egészségi állapottal szemben. "Az a tény, hogy néhány évvel a halála előtt már az összes fogát el kellett távolítani a kóla által okozott fogszuvasodás miatt, valamint az, hogy több gyermeke is úgy született, hogy később a fogaikon nem alakult ki a fogzománc, egyértelmű figyelmeztetés volt" - fogalmazott az új-zélandi állami televízióban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.