Nem lövik ki a bolygókat

Megvétózva: Amerika lefújta a Halálcsillag-projektet

Visszautasította a Fehér Ház a Star Wars-rajongók azon javaslatát, hogy építsenek egy Halálcsillagot. Nemcsak azért, mert nem támogatják más bolygók megsemmisítését, hanem mert drága is lenne.

2013.01.14 15:29ma.hu

Petíciót nyújtottak be a Star Wars-rajongók a Fehér Háznak, hogy támogassa egy, a híres sci-fi sorozatból ismert Halálcsillag megépítését, amelynek segítségével meg lehetne semmisíteni más bolygókat, ám az illetékesek elutasították a beadványt, mondván, egyrészt nem támogatják a planéták kilövését, másrészt meg irreálisan sokba kerülne létrehozni egy efféle űrbéli katonai harci bázist. Egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú tisztviselőt idézve a The Daily Telegraph című napilap azt írta: a jelenlegi költségek figyelembe vételével a Halálcsillag megépítése 850 billiárd dollárba kerülne, ami még akkor is elképesztően magas, ha figyelembe vesszük, hogy mennyi munkahelyet lehetne teremteni egy ilyen projekttel.

A petíciót aláíró több mint 34 ezer támogató azt szerette volna, ha a beruházás legkésőbb 2016-ban megkezdődne. Ez a létszám egyébként csaknem tízezerrel haladja meg azt a küszöböt, amire a Fehér Háznak már hivatalból is reagálnia kell. Paul Shawcross a tudományos és világűr-ügyi csapat vezetőjeként válaszában kiemelte, hogy bár a munkahelyteremtésben és az erős honvédelemben egy a céljuk a beadvány megfogalmazóival, a "Halálcsillag még sincs a láthatáron".

A tisztviselő hangsúlyozta továbbá, hogy mennyire hisznek a galaktikus békében, ami szintén nem ad alapot arra, hogy csak úgy felrobbantgassanak más bolygókat. Ugyanakkor biztatta az aláírókat, akiknek többsége még diák, hogy folytassák a pályafutásukat valamely tudománnyal kapcsolatos területen.

"Ha továbbra is a tudomány, a technológia, a mérnöki vagy matematikai területekhez kapcsolódó irányban mozognak, akkor az erő velünk lesz" - írta Shawcross. "Ne feledjék, hogy a Halálcsillag ereje, amellyel el lehet pusztítani egy bolygót vagy akár egy egész galaxist, semmiség ahhoz az erőhöz képest, amit a hatalom jelent!" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.