Szakértőkkel

Pitonvadászat kezdődött Floridában

Csaknem nyolcszázan jelentkeztek a szombaton megkezdődött egyhónapos floridai pitonvadászatra, amelyet azért szerveztek, hogy megritkítsák az elszaporodott kígyófajt.

2013.01.13 22:29MTI

A jelentkezők zöme civil, akinek egyébként nincs jogosítványa arra, hogy pitonra vadásszon, de több mint kéttucatnyi szakértő is csatlakozott az Everglades mocsárvilágában zajló hajtóvadászathoz.
 
A kezdő pitonvadászoknak gyorstalpaló tréninget is tartottak a legszükségesebb tudnivalókról: legyen náluk ivóvíz, viseljenek napszemüveget, ne engedjék, hogy bármi megharapja őket, és nehogy véletlenül lelőjenek valakit. Nick Wiley, a floridai hal- és vadállományért felelős bizottság igazgatója szerint az Everglades nem veszélyes, sokan járnak oda, bárki nyugodtan megpróbálkozhat a pitonvadászattal. 

Florida állam pénzjutalmat ad a leghosszabb piton elejtőjének, és annak is, aki a vadászat befejezéséig, február 10-ig a legtöbb trófeát gyűjti. Floridában komoly gondot okoz a pitonok elszaporodása. A kígyófélének ugyanis nincs természetes ellensége, viszont bármit megeszik, ami az útjába kerül, és nagyon szapora.
 
Az államban tiltják háziállatként történő tartását és eladását, a szövetségi törvények szerint pedig behozatala és államok közötti kereskedelme is tiltott. A vadon élő állatok szakértői szerint azonban a pitonok elterjedése csak a jéghegy csúcsát jelenti: Florida több egzotikus kétéltűnek és hüllőnek ad otthont, mint a világ bármely más tája. 

Az elmúlt 12 évben durván kétezer pitont vadásztak le Floridában a hivatalos statisztika szerint, arról azonban nincs adat, hogy vajon hány példány él a mocsárvilágban. A hatóságok azt remélik, hogy a hajtóvadászat segít megritkítani az Everglades pitonállományát, és közben arra is ráirányíthatják a figyelmet, hogy mekkora kockázatot jelentenek ezek az egzotikus fajok Florida őshonos állatvilágára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.