Kertjükben találta őket

Mérgeskígyók keltek ki egy ausztrál kisfiú tojásgyűjteményéből

Mérgeskígyók keltek ki egy háromesztendős ausztrál kisfiú tojásgyűjteményéből, amelyre családi kertjükben bukkant rá az ifjú állatbarát.

2012.12.21 21:30MTI

Kyle Cummings néhány héttel ezelőtt talált rá a kilenc tojásra a Queensland állambeli Townsville peremén lévő családi házuk 1,2 hektáros kertjében. Ugyan fogalma sem volt róla, hogy milyen tojásokkal van dolga, de gondosan bepakolta azokat egy műanyag ételhordóba, amelyet aztán hálószobája szekrényébe rejtett.
   
A gyerek édesanyja a hét elején fedezte fel a dobozt, amelyben addigra hét kiskígyó lapult - a maradék két tojás valószínűleg terméketlen volt -, ám az apróságokat csapdában tartotta a doboz fedele. Trish Prendergast helyi hüllőgondozó nem sokkal később már át is vette a textilmintás barnakígyókkal (Pseudonaja textilis) teli ételhordót, hogy szabadon engedhesse tartalmát.
   
A szakember nagyon megkönnyebbült, miután megtudta, hogy senki sem ért az állatokhoz, mivel az Ausztráliában őshonos kispikkelyű tajpán (Oxyuranus microlepidotus) után a textilmintás barnakígyó a világ második legerősebb mérgű szárazföldi kígyója.
  
 "Ilyen korban még csupán néhány milliméteres a méregfoguk, így valószínűleg nem tudnák átdöfni a bőrt, de ettől függetlenül ugyanolyan erős mérgük van, mint a teljesen kifejlett példányoknak" - mondta a szakember, aki szerint ha a méreg Kyle bőréhez ért volna úgy, hogy azon sérülés van, és a kisfiú a szájába vette volna a kezét, az akár az életébe is kerülhetett volna.
   
Ausztráliában évente átlagosan három halálos kimenetelű kígyómarás történik, és a textilmintás barnakígyók a felelősek a halálesetek 60 százalékáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.