Életébe került az adrenalinfüggés

Még egy utolsót akart ugrani - és belehalt a terhes nő

Még egy utolsót akart ugrani Wioletta Roslan, mielőtt teljesen átadta volna magát a születendő gyermekének, ám a bázisugrás végzetessé vált, amikor nem nyílt ki az ernyője.

2012.09.17 17:29ma.hu

Mindössze 19 éves volt, amikor először vett ejtőernyőt a hátára, onnan kezdve olyan szenvedélyesen függővé vált az adrenalintól, mint egy drogos. Csaknem 20 éven át nem volt, ami eltántoríthatta volna az ugrások okozta izgalomtól, amit idővel egyébként a még veszélyesebb - és ezáltal még izgalmasabb - bázisugrásra cserélt.

Wioletta Roslan 37 éves volt, amikor megtudta, kisbabája lesz. Nagy dilemma elé került, de úgy érezte, ez az a pont, hogy feladja régi szenvedélyét és minden figyelmét a születendő babának szentelje, hisz életveszélyes hobbijával már nemcsak a saját életét, de egy új, kezdődő életet is veszélynek tett volna ki. Így hát ígéretet tett: egy utolsó, afféle búcsúugrással köszön el az extrém sporttól.

A több száz sikeres ugrás után kedvenc helyszínére, a svájci Lauterbrunnentalba utazott, amely egyébként festői szépségével magát Tolkient is megihlette, ez alapján álmodta meg A gyűrűk ura-beli Völgyzugolyt. A svájci nő tehát barátjával, az ugyancsak bázisugró Aleksander Domalewskivel ment fel a hegyre, ahonnan egyszerre rugaszkodtak el. "Minden alkalommal rettegtem, amikor tudtam, hogy ugrik, és a legrosszabbtól féltem, amikor bejelentette, hogy még egy utolsó ugrást hajt végre terhesen. Könyörögtem, hogy ne menjen" - mesélte 68 éves édesanyja.

És félelmei beigazolódtak. Wioletta ernyője nem nyílt ki, mellette zuhanó szerelme pedig kétségbeesetten próbálta rávenni, hogy valamit tegyen - de sikertelenül. "Az ernyő nem nyílt ki, és az utolsó pillanatban rájött, hogy minden hiába. Csak széttárta a karját és várt a sorsára" - mesélte később a megtört férfi.

A nő azonnal meghalt, anyja pedig összeomlott. "Annyiszor kértem, hogy adja fel az ugrást, de ő nem figyelt rám, most pedig már késő." Egy 2008-ban készült dokumentumfilmben, amely egy szintén sikertelen ugrásban életét vesztett bázisugróról szólt, nevetve mutatta a kamerának a hátizsákba tett ernyőjét: "sokan azt mondják, hogy nagyon hanyagul hajtogatok, de szerintem igazán jól csinálom". Olyan is előfordult, hogy nem vette fel a védősisakját ugrás előtt.

"Minden halál tragikus a hegyek közt, de ez különösen az volt, mert ismertem őt és tudom, hogy várandós volt" - mondta a helyi mentőorvos, aki hivatalosan is megállapította a nő halálát. Azt egyelőre nem tudni, hajtogatási hiba vagy egyéb ok vezetett a végzetes tragédiához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.