Hiába igazolta, hogy a sajátja

Vámosok tették a kezüket a művész milliós hegedűjére

Hegedűje nélkül maradt Horigome Juzuko japán hegedűművész: 1741-ben készült, potom egymillió eurót (277 millió forint) érő Guarneri-hangszerét a német vámosok elkobozták, és 380 ezer eurót követelnek a visszaadásáért.

2012.08.23 07:29MTI
hirdetés

Japán lapértesülések szerint Horigome Juzuko művésznő Japánban koncertezett a múlt héten, és Belgiumba utazott, ahol évek óta él. A frankfurti repülőtéren hegedűjével – mint rendesen – a zöldfolyosón távozott. Itt azonban a vámosok elkérték tőle a zeneszerszám tulajdonjogát bizonyító okmányokat. Miután ez nem volt nála, a vámosok elkobozták az értékes hegedűt, és 190 ezer eurós vám, illetve közel ugyanekkora mértékű büntetés megfizetésére kötelezték – írta a Tokio Simbun című japán napilap.

A hegedűművész hiába mondta, hogy a hegedű 1986 óta van a tulajdonában, a vámosok hajthatatlanok voltak. "Gyakran utazom Frankfurton keresztül, és eddig soha nem volt semmilyen gondom" – mondta egy másik tokiói lapnak, a Jomiuri Simbunnak.

A pórul járt hegedűművész azóta előadta a kért dokumentumokat, de még mindig nem kapta vissza a zeneszerszámát, pedig már Japán és Belgium segítségét is kérte. Egy német szóvivő, akit a Jomiuri idézett, közölte: a hegedű visszaadható a művésznek, ha figyelembe veszik, hogy a munkájához elengedhetetlen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.