Nem ismer lehetetlent

A rinocéroszszarv-csempészet az alvilág esszenciája

A szervezett bűnözés minden csínja-bínja fellelhető a rinocéroszszarv-csempészetben.

2012.05.13 13:58MTI

Régiségszakértők, szépségszalon-tulajdonosok vagy profi rodeósok - ezen igencsak különböző ágazatok képviselői mindnyájan egy egyesült államokbeli razzia során kerültek rács mögé, amelynek rinocéroszszarv-csempészek voltak a célpontjai.

Amerikai nyomozók szerint idén eddig nyolc embert vettek őrizetbe az akció során, és további előállítások várhatók. A rendőrök 37 darab rinocéroszszarvat foglaltak le összesen 8-10 millió dollár (1,8-2,2 milliárd forint) közötti értékben, valamint egymillió dollár készpénzt, egymillió dollár értékű aranyrudat, gyémántokat és luxusórákat.

A rinocéroszszarv aranyárban adható el, és a rendkívül jövedelmező üzlet világszerte csábítja a csempészeket. Szakértők szerint egy tíz kilós rinocéroszszarv ára félmillió dollár (112 millió forint) körül mozog Vietnámban és Délkelet-Ázsia bizonyos részeiben, ahol hatásos afrodiziákumként vagy rákellenes szerként tartják számon.

Több orrszarvú faj szerepel a kihalás fenyegette állatok listáján, a Természetvédelmi Világszövetség (UICN) úgynevezett "vörös listáján.

Az Amerikai Vadvédelmi Hivatal (FWS) elsődlegesnek tekinti a rinocéroszszarv-csempészet elleni harcot - mondta Edward Grace, a hivatal egyik vezetője. Az Egyesült Államokban "a közvetítők 5000 dollárért (1,1 millió forint) veszik a rinocéroszszarv fontját (mintegy fél kiló), és mire Vietnámba ér, az ára már 25 ezer dollárra (5,6 millió forintra) szökik - mondta. Az amerikai területen tevékenykedő csempészek igyekeznek rátenni a kezüket a dél-afrikai szafarikon megölt és az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államokba vitt rinocéroszszarvakba.

A csempészet Európát is érinti, ahol nő a múzeumokban, árverési házakban és az állatkertekben elkövetett lopások száma. Tavaly az Europol 74 szarv- és 8 orrszarvúfej-lopást jelzett.

2010-ben a délnyugat-írországi Rathkeale-ből származó két férfi került az amerikai hatóságok látóterébe. A két férfit Colorado államban állították elő, azután, hogy 17 ezer dollárt (3,8 millió forintot) fizettek magukat közvetítőnek kiadó rendőröknek négy fekete orrszarvú szarváért, amelyeket bútorszállítmányba rejtve akartak Írországba csempészni.

Egy kínai üzletembert Los Angelesben vettek őrizetbe. Azzal vádolják, hogy tucatnyi rinocéroszszarvat akart Kínába küldeni. Egy manikűrszalon vietnami tulajdonosnőjét, ahonnan rinocéroszszarvakat tartalmazó csomagokat adtak postára, szintén előállították a kaliforniai nagyvárosban. A keleti parton egy régiségszakértőt azután vettek őrizetbe, hogy lefűrészelte egy kitömött orrszarvú szarvát egy motel parkolójában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.