Csak karfiolt ehet a gyermek

Répaszínű kisfiú: ritka betegség űz gúnyt belőle

Szinte csak karfiolt ehet az a kisfiú, akinek egy igen ritka betegsége alakult ki: a zöldségekben és gyümölcsökben található béta-karotint nem tudja feldolgozni szervezete, olyankor mindig narancssárga lesz.

2012.03.09 07:32ma.hu

Ritka betegség okoz fejfájást egy három éves brit fiúcskának és szüleinek, annyira, hogy egész Angliában nem tudnak hozzá hasonló esetről, az anya ezért úgy döntött, a sajtóval osztja meg kálváriájukat, hátha talál hasonló beteget, akivel így kicserélhetik tapasztalataikat.

Leo Barnettnek szigorú diétát kell tartania, amibe lényegében a karfiolon kívül semmi zöldség, de még a gyümölcsök nagy része sem fér bele, ugyanis szinte mindenben található bizonyos mennyiségű béta-karotin, amit a gyermek mája nem tud megemészteni. Ezért aztán ha a szigorú diéta ellenére mégis a kelleténél több jut az A-vitaminból a szervezetébe, halványsápadt bőre azonnal élénk narancssárgába vált át.

"A mája képtelen megszabadulni tőle, így felhalmozódik a szervezetében és ettől lesz narancssárga" - magyarázta a fiúcska édesanyja, a 40 éves Angie Barnett. Az elváltozás annyira látványos ilyenkor, hogy az utcán is gyakran rácsodálkoznak a járókelők Leo színére.

A gyermeknek egészen alacsonyan kell tartania a napi A-vitamin mennyiségét, hogy immunrendszerét egészséges egyensúlyban tartsa, de ennél többet még az orvosok is alig-alig tudnak a hiper-béta carotenemia nevű ritka rendellenességről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.