Világhálón keresztül nézhetők a totyogók

Valóságshow kicsit másképp: főszerepben a pingvinek!

Egy webkamerának köszönhetően immár bárki távolról is megfigyelheti a Szegedi Vadaspark a szárazföldön csetlő-botló, a vízben pedig villámgyorsan úszó pápaszemes pingvinjeinek (Spheniscus demersus) életét.

Pápaszemes pingvinek valóságshow-znak képgaléria

2012.01.09 17:29MTI

A világhálón látható közvetítésen az érdeklődők nemcsak a pingvinek vízparti totyogását vagy fürdőzését figyelhetik meg, márciustól a pingvinek látványetetése is része lesz az intézmény egyre népszerűbb állatbemutató programjának, a Zoo Típusú Találkozásoknak.

A tucatnyi pápaszemes pingvin németországi állatkertekből érkezett Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, az uniós támogatással épült, tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót. A pingvinbemutató környékén még kisebb munkáltok vannak hátra, így a vendégek egyelőre csak a paravánok mögül vethetnek egy-egy pillantást a hat-hat hímből és tojóból álló csapatra.

Fotó: MTI (A galériához KATT a képre)


A pápaszemes pingvin az egyik legkisebb pingvinfaj - testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm - amely nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen, anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni.

A faj magyar nevét a szem fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapta, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut ide - a bőr színe is élénkebbé válik ilyenkor -, ami könnyebben lehűlhet.

Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat. A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.