Már csak 3-4 kecskét kap évente a hüllő

Elhízott a kígyó, kecskemegvonás a diéta

135 kilós súlya szokatlanul soknak mondható a még növésben lévő "Atom Betty"-nek, ezért gondozói úgy döntöttek, ideje egy kicsit mérsékelni az étkezéseit.

2012.01.06 13:29ma.hu

Gondozói egészen addig nem kezdtek aggódni az Atom Bettynek nevezett óriáskígyó súlya miatt, amíg a legutóbbi mérésen ki nem derült: a még fejlődésben lévő hüllő pontosan 135 kilót nyom. Már magához a méréshez is hat állatgondozóra és fél órás megfeszített munkára volt szükség, míg sikerült valahogy a mérlegre tenni a súlyos csúszómászót. Ezt követően viszont az ausztráliai, Sydney-től északra található Reptile Park Gosford munkatársai úgy döntöttek, ideje diétára fogniuk a "kislányt", mert ha ilyen ütemben nő tovább, annak beláthatatlan következménye lehetnek.

A kígyó nagyjából egy óra alatt nyelt le eddig egy egész kecskét, amit aztán egy héten át emésztett. Most ezt a finom csemegét bizony nélkülöznie kell, a megszorítás eredményeképp évente legfeljebb 3, esetleg 4 kecske kerülhet terítékre.

A pitont, amely minden valószínűség szerint jelenleg Ausztrália legnagyobb példánya, még 2001-ben szállították az állatkertbe az Egyesült Államokból. Hossza most 6,5 méternél tart, ami a következő néhány évben szintén nőhet még, teljes kifejlettségét csak nagyjából hét év múlva éri el a kígyó.

A mérés során senkinek nem kellett attól félnie, hogy megmarja őket az állat, mert ez a fajta nem mérgező, azt azonban a legkevésbé sem lehet mondani, hogy a művelet veszélytelen volt. Az óriáspiton ugyanis nem marással, hanem szorítással öli meg áldozatát, és egy Atom Betty-méretű példány már elég erős ahhoz, hogy könnyedén összeroppantson egy felnőttet is, akit aztán egészben tud lenyelni.

Kis híján ilyen tragédia történt nemrégiben egy ugyancsak ausztráliai településen, ahol egy hasonló fajtájú piton egy kétéves kisgyerekre támadott - feltehetően egy gyakori fogásnak számító törpekenguruval tévesztette össze a kisfiút.

Szerencsére sikerült a gyilkos ölelésből kiszabadítani a fiúcskát, és most, Betty mérésekor sem történt váratlan incidens, de egyelőre senki nem tudja megjósolni, hogy hogyan reagál a hüllő akkor, amikor a szokottnál jóval kevesebb kecske jut majd a "tányérjába" és nem tűri majd jól a kényszerdiétát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.