Rekordforgalom a légvédelemnél

Csókolom, tessék mondani: merre jár a Mikulás?

Mikulás-szóvivőnek álltak be karácsonykor az amerikai légtérvédelem önkéntesei, szentestén volt olyan óra, amikor 8000 gyerek kíváncsi kérdésére sikerült válaszolniuk.

2011.12.28 14:29ma.hu / MTI

December 24-én korán kezdődött a nap az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) önkénteseinek: már hajnali 4 órakor telefonhoz ültek, hogy fogadhassák a Mikulás nevében a kíváncsi gyereksereg hívásait. Ők ugyanis sok mindent szeretnének megtudni a nagyszakállúról, és ha már őt személyesen nem hívhatják fel, akkor legalább a szóvivőiken keresztül megpróbálnak információhoz jutni.

A legtöbb gyerek ezúttal is arra szeretett volna választ kapni, hogy hol van a Mikulás, de az elmúlt évtizedekhez hasonlóan idén is érkezett nem egy olyan hívás, amitől bizony még a sokat tapasztalt önkénteseknek is összeszorult a torka. Az egyik kisgyerek például szerette volna megtudni, hogy képes-e a Télapó meggyógyítani a rákbeteg kistestvérét, más pedig nem kérdezett, hanem kért: egy pár cipőt, mert egy sem volt neki.

A hagyomány, amelynek köszönhetően idén volt olyan óra karácsony előestéjén, amikor 8 ezer hívást válaszoltak meg az önkéntesek, 65 évvel ezelőtt indult el egy véletlen félreértésből. A Colorado Springs nevű újság 1955 decemberében megjelentetett egy hirdetést, amiben arra hívta fel a kisgyerekek figyelmét, hogy forródróton érhetik el a mikulást. Csakhogy rosszul jelent meg a telefonszám, a hívások pedig a NORAD elődjének számító intézményhez futottak be.

Az akkor ügyeletet ellátó tisztek vették a lapot és belementek a játékba, egymás után sorolták a kíváncsi gyerekseregnek, hogy épp hol tart az útján a Mikulás. Mára a hatóság nélkül szinte elképzelhetetlen a karácsony, folyamatos helyzetjelentést adnak a szakállas pillanatnyi tartózkodási helyéről.

Az önkéntesek között egyébként nemcsak ismeretlen segítőket lehetett találni, immár második alkalommal csatlakozott a mozgalomhoz az amerikai elnök felesége, Michelle Obama. Hangját azonban az apróságok vagy nem ismerték fel, vagy túlzottan lekötötte a figyelmüket a Mikulásról szóló helyzetjelentés, mindenesetre senki nem rökönyödött meg az ismerős női hang hallatán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.