Maratoni játékfesztivál a Mensa szervezésében

Irány a Játéktér: a top-IQ-sok tesztelik a társasjátékokat

Idén harmadik alkalommal teszik mérlegre a társasjátékokat a Mensa HungarIQa tagjai, ám először egészül ki a gyártók és játékok versenye egy nyílt társasjáték fesztivállal, melynek célja a játékok minél szélesebb körű népszerűsítése.

2011.11.29 13:29ma.hu

A Mensa HungarIQa Egyesület tagjai elsősorban kiemelkedő intelligenciájukról ismertek, de sokan nem tudják, hogy a tagok nem lexikonok fölött gubbasztó elvont tudósfigurák, egyik legfőbb jellemzőjük, hogy mindennél jobban szeretnek játszani: bárhol és bármikor képesek rákezdeni, aztán órákon át abba sem hagyják.

A játék iránti szeretet hozta három évvel ezelőtt az ötletet, hogy meghatározott szempontok alapján értékeljék a társasjátékokat. Ezeket azonban nem önhatalmúlag választották ki, hanem felkérték a gyártókat és a forgalmazókat, mondják meg ők, mely játékokat tartják a legjobbnak és legérdekesebbnek. A díj nem kisebb elismerés volt, mint az adott játékra kerülő címke: "A Mensa Társasjátékverseny győztese".

Az első két év zárt megmérettetése után az egyesület tagjai a nagyközönségnek is szeretnék bemutatni az új szezon slágerjátékait, ezért a versenyt a Társasjáték Fesztivállal egészítették ki, hogy minél többen megismerjék és megszeressék a szabadidő efféle eltöltését. A két napos rendezvényre december 10-11-én 10 és 20 óra között kerül sor a nemrégiben megnyílt KÖKI Terminál második emeletén, számos programmal színesítve, amelyek mind összefüggenek a társasjátékokkal.

A legfontosabb továbbra is a társasjátékok versenye, amelyben a játékkészítő cégek igyekeznek az ötlettel, a játékélménnyel és a kivitelezéssel meggyőzni a tesztelőket, hogy idén az ő játékuk kerülhessen a karácsonyfák alá a Mensa ajánlásával.

Az értékelést a legmagasabb intelligenciájúak klubjának tagjai végzik, ám játszani nemcsak nekik lesz lehetőségük: bár a pontozásból a széles közönség kimarad, számos játékot - régebbieket és újakat vegyesen - kipróbálhatnak. A játékok között minden korosztály talál kedvére valót, a legegyszerűbbet már 4-7 éves korig javasolják, felső korhatár viszont sehol sem lesz!

Az első Mensa Társasjátékverseny (Fotó: Mensa/Typhoon)


A játékok 3 kategóriában indulnak: logikai, családi és stratégiai, összesen 22-t neveztek a versenybe, amelyekkel a zsűri tagjai - egytől egyig mensások - már hónapok óta ismerkednek, így valóban megalapozott döntéssel ítélhetik oda a kategóriagyőzteseknek a díjakat. Az eredményhirdetésre a második napon este 6 órakor kerül sor.

Nemcsak a játékok, hanem a játékosok is összemérhetik tudásukat: szombaton és vasárnap összesen ötféle játékban indul verseny, amelyekhez előzetes regisztrációra van szükség a Magyar Társasjátékos Egyesület (MATE) honlapján. A versenyek végén a győztesek értékes díjjal távozhatnak.

A legnagyobb programnak a Játéktér ígérkezik, amely a fesztivál teljes ideje alatt fogadja a látogatókat, elsősorban rövid idő alatt megtanulható és végigjátszható játékok bemutatásával. Természetesen több játékmester is a segítségükre lesz. Itt találkozhatnak az érdeklődők Kovács Gáborral, a tavaly díjat nyert CubiCup nevű logikai játék fejlesztőjével és gyártójával, a bátrabbak össze is mérhetik vele ügyességüket és tudásukat.

A játékokat kipróbáló látogatóknak akkor sem kell elkeseredniük, ha a nagy összecsapásokban alulmaradnak egy ügyesebb vagy tapasztaltabb ellenféllel szemben. A több játékot kipróbáló látogatók a két nap során akár több alkalommal is sorsoláson vehetnek részt, ahol a nyeremény nem is lehetne más, mint egy kisebb vagy nagyobb társasjáték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.