Ritka fajokat végeztek ki a hatóságok

Vérengzés a vadasparkban: csak heten élték túl

Kiszabadultak az állatok egy ohiói vadasparkból, köztük néhány ritka faj is, de a hatóságok nem találtak más megoldást, mint kilőni a környék lakóira életveszélyessé vált vadakat.

2011.10.20 10:29ma.hu

Mindössze hét állat élte túl azt a hajtóvadászatot, amelyet az ohiói hatóságok indítottak ellenük: a veszélyes ragadozók az amerikai Zanesville városában található rezervátumból szöktek meg, halálos rémületet okozva a környék lakóinak. Az iskolákban tanítási szünetet rendeltek el, és az embereket minden lehetséges módon figyelmeztették a veszélyre, valamint tanácsokkal látták el arra az esetre, ha valamelyik vaddal mégis szembetalálnák magukat.

Az egzotikus fajoknak otthont adó rezervátum 2004 óta áll, és számos panasz érkezett már a lakók részéről ellene. A bezárás mégsem merült fel, még akkor sem, amikor 2006-ban egy oroszlánnak sikerült kiszabadulnia. Ezúttal összesen 56 állat szökött meg, köztük 18, veszélyeztetettnek minősülő bengáli tigris volt, ezeket kivétel nélkül lelőtték a hatóság emberei.

Rajtuk kívül elpusztult 17 oroszlán, hat feketemedve, két szürkemedve és két farkas, valamint egy nagymacska az autópályán lett gázolás áldozata. Arrafelé egyébként több figyelmeztető táblát is kihelyeztek "Figyelem, egzotikus állatok" és "Maradjon a járművében" feliratokkal.

Orrszarvúk és zsiráfok is éltek a rezervátumban (Fotó: Visit Zanesville)


Matt Lutz, Muskingum megye seriffje elmondta, az állatok átszakították a rezervátum kerítését, ketrecüket viszont nyitva találták, feltehetőleg a vadaspark tulajdonosa engedte szabadon az állatokat azelőtt, hogy öngyilkos lett. Őt ugyanis holtan találták meg a rezervátum területén, de az elsődleges szakértői vizsgálat nem utal arra, hogy az állatok végeztek volna vele.

A hatóságok az öngyilkosságra utaló jelekről nem számoltak be részletesebben, ugyanakkor azt elmondták, hogy nincs búcsúlevél, így tettére sem tudják egyelőre a magyarázatot - sem az öngyilkosságra, sem pedig az állatok szabadon engedésére.

Az elszabadult állatok közül három leopárd, egy szürkemedve és két makákó majom élve úszta meg a "kalandot", egy harmadik makákót viszont továbbra is keresnek. A hatóságok megpróbálták befogni a vadakat, ám az ellenük bevetett altató lövedék hatástalannak bizonyult, az egyik kifejlett, mintegy 130 kilós nagymacska az állatorvosra támadt azt követően, hogy az altatólövedéket belelőtte, a seriffhelyettesnek így nem volt sok választása, a ritka egyedet meg kellett ölnie.

Jack Hanna, a Columbus Állatkert igazgatója az állatok kilövése előtt elmondta, az egyik hegyi oroszlán volt a legveszélyesebb, neki ugyanis igen fejlett és látványos az ugrótechnikája. "Ha valaki találkozik egy ilyen állattal, ne fusson el, mert az oroszlán azonnal üldözőbe veszi" - tanácsolta.

Miután kiderült, hogy az állatok többségét a seriff és emberei kiirtották, az állatkerti igazgató megvédte őket a vádakkal szemben. Sok kritika érte ugyanis a hatóságot, hogy mindent el kellett volna követniük az állatok élve befogásáért. "Mit kellett volna tenniük, mikor tigrisek, oroszlánok és leopárdok mászkáltak kinn éjjel? A vadállatokkal szemben teljesen más a helyzet!" - magyarázta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.