Az informatikusok és könyvelők se makulátlanok

Hemzseg a mocsok a jogászok asztalán

A jogászok, az informatikusok és a könyvelők asztalán tenyészik a legtöbb penészgomba és baktérium - állapította meg egy friss kutatás. A billentyűzet különösen nagy veszélyt rejt.

2011.10.06 07:29ma.hu

Górcső, vagy inkább mikroszkóp alá vették a brit irodai alkalmazottak asztalait, a több száz hivatalra kiterjedő vizsgálat végén meglepő megállapításra jutott az egyik irodaszer-gyártó vállalat. Az asztalok, illetve az azon található tárgyak alapos elemzése után kiderült, hogy azokon elképesztő mértékben vannak jelen a baktériumok, a legnagyobb veszélyt a billentyűzet jelenti, amelyek között nem egy olyan is előfordult, amiben penészgomba rejtőzött.

A mintavételhez egyszerű törlőrongyot használtak, ezek alapos vizsgálata után jutottak a kutatók a csak részben megdöbbentő eredményre, hisz számítottak rá, hogy találnak "néhány" mikroorganizmust. A baktériumok és a gombák azonban nemcsak a billentyűzeten tanyáznak, bőven akad belőlük a telefonokon és magán az asztal felületén is - áll a jelentésben.

Fotó: MicrobeWorld


Azon kevesen lepődtek meg, hogy az informatikusok asztala bővelkedik a fertőzésveszélyes "lényekben", a könyvelők és jogászok munkaterületén található baktériumok elképesztő mennyiségére már kevesebben számítottak. Az élen mégsem ők végeztek: a szociális munkások asztalán gyakran penészesre romlott ételmaradékokra is bukkantak a felmérést végzők.

Érdekesség, hogy minden második dolgozónak ismeretlen volt az a tény, hogy az általuk használt eszközök lényegében melegágyai a baktériumoknak, miközben háromból két alkalmazott vallotta be, hogy nemcsak rendszeresen étkezik az íróasztalánál, de utána nem takarítja le a felületet.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy ezeknek az eszközöknek a nem megfelelő tisztán tartása a leginkább az influenzaszezonban vagy a gyakori megfázások idején jelent fokozott veszélyt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.