Négy nap után találtak a hegymászóra a mentők

Négy napig vonszolta magát törött lábbal a sivatagban

Egyedül indult egy sivatagi hegy megmászására a 64 éves férfi, ám lezuhant a sziláról és eltörte a lábát. Négy napon keresztül vánszorgott, mire a mentőegységek rátaláltak.

2011.09.26 14:29MTI

A 64 éves Amos Wayne Richards egyedül vágott neki még szeptember elején Utah államban a Little Blue John kanyon megmászásának, ám lesett egy szikláról, és lábát törte. A nemzeti park őrei másnap kezdték keresni, amikor nem találták táborhelyén.

Mint a ma már otthonában lábadozó Richards a helyi televíziónak elmondta, túráját az Oscar-díjra jelölt 127 óra című film inspirálta.

A balesetben nemcsak lábát törte, hanem a válla is kiugrott, de azt 3-4 percen át tartó mozgatással sikerült visszatornázni a helyére. Mivel a térségben nem volt térerő, mobiltelefonját nem tudta használni.

A sziklás terepen vánszorogva indult vissza gépkocsijához. Kulacsát esővízzel töltötte meg, két fehérjerudacska volt hátizsákjában. GPS készülékét követve nyolc kilométeren át vonszolta magát, mielőtt a mentőcsapat rátalált. Egy mentőhelikopter észlelte a bajba jutott férfit, aki - meglátva a légi járművet - fényképezőgépének villanófényével próbálta meg felhívni magára a figyelmet.

Richards ugyanabban a kanyonban járt szerencsétlenül, ahol Danny Boyle tavaly bemutatott, valós történeten alapuló hegymászós drámájának, a 127 órának a főszereplője. A James Franco főszereplésével készült film Aron Ralston történetét dolgozta fel, akinek 2003-ban egy hasonló túra során egyik karja beszorult egy elszabadult szikla és a kanyonfal közé. A hegymászó végül úgy szabadította ki magát, hogy késével levágta beszorult karját, majd saját lábán vánszorgott le a hegyről.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.