13 euró miatt nem nyugodhat az elhunyt

62 éve halott, de az adóhatóság nem kegyelmez

Az életben semmi sem biztos, csak a halál - meg az adók. Ez utóbbit egy francia nő tapasztalta meg, amikor megkapta 62 éve halott nagyapja fizetési felszólítását, ami az évek során 13 euróra "dagadt".

2011.09.22 09:03ma.hu

"Sosem hittem volna, hogy valaha még hallok a nagyapámról, akit nem is ismertem" - árulta el Martina Courtois, miután kézhez vette az adóhatóság 13 eurós - 3600 forint - örökösödési illetékről és annak késedelmi kamatairól szóló értesítését. A felszólítás viszont nem neki szólt és nem a nagyapjától rá maradt vagyonra vonatkozott, hanem a 62 évvel ezelőtt elhunyt férfitől szeretnék behajtani egy földtulajdon után évtizedekkel ezelőtt hiányosan befizetett adótartozást.

A Fraciaország keleti részén fekvő Bruyeres városkában élő nő úgy tudja, Pierre Barotte annak idején mindent jogszerűen és tisztán intézett el, egészen eddig legalábbis semmiféle felszólítást nem kaptak, ami elmaradásra utalt volna.

Az illetékes adóhatóság szerint azonban teljesen rendjén van a felszólítás, mivel állításuk szerint "minden alkalommal így történik", ha egy elmaradt adótartozás, annak kamata vagy késedelmi díja átlépi a 12 eurós mértéket.

"Amikor a pénz átlépi ezt a határt, azonnal beindul a gépezet" - magyarázta a hatóság egyik képviselője, bár a nevét nem adta a nyilatkozathoz. "A család valószínűleg mégsem rendezte teljesen az örökséggel kapcsolatos illetékeket" - fogalmazott, és véleménye szerint ez halmozódhatott az évek során, míg elérte a kritikus határt.

Courtois-nak azonban esze ágában sincs befizetni az összeget, még ha ez nem is jelentős, helyette egy levelet küldött az adóhivatalnak: "A nagyapám meghalt 1949-ben, kérem, tegyék meg a szükséges intézkedéseket."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.