A legszebb lányból világsztár lett...

Gyönyörű képek a díváról: Claudia Cardinale hetven éves!

Április 15-én lesz hetven éves Claudia Cardinale olasz filmszínésznő - Claude Josephine Rose Cardinale Tuniszban született szicíliai apa és francia származású anya negyedik gyermekeként.

Gyönyörű képek - Claudia Cardinale fiatalon és ma képgaléria

2008.04.13 17:00MTI

Claude Josephine Rose Cardinale Tuniszban született szicíliai apa és francia származású anya negyedik gyermekeként.

1957-ben elnyerte a legszebb olasz lány Tuniszban címet, s ezzel egy utazást a velencei filmfesztiválra. Itt filmes ajánlatot kapott, amit először visszautasított, végül mégis aláírta a kemény feltételeket tartalmazó szerződést: eszerint nem mehet férjhez, nem hízhat meg, nem vágathatja le derékig érő haját.

(A kontraktusnak komoly következményei is voltak: 17 évesen megerőszakolták és gyermeke született, de mindenkinek azt kellett állítania, hogy az a testvére, fiának is csak 19 évvel később mondta el az igazat.)

Filmes karrierje immár Claudia Cardinale néven, statisztaszerepekkel kezdődött. A hatvanas évek elején már világszerte ismert sztár lett, s a rendezők tekintették megtiszteltetésnek, ha szerződtethették. Neki magának a kedvence Fellini volt, aki Nyolc és fél című filmjében foglalkoztatta, s akivel remekül kijöttek egymással.

Fellini Claudia hangját is elfogadta, amire sem azelőtt, sem utána nem volt példa: furcsán érdes hangját ugyanis minden filmjében szinkronizálták. Szülei révén anyanyelve a francia és az olasz, de tud spanyolul, angolul, egy kicsit még arabul is. Természetes, hogy számos francia filmben szerepelt, talán a legismertebb a Cartouche.

Még szovjet filmet is forgatott 1970-ben, legtöbben mégis Sergio Leone klasszikus westernjében, a Volt egyszer egy vadnyugatban látták egy volt prostituáltként. 1966-ban egy olasz producerrel kötött házassága kilenc évig tartott.

Azóta Pasquale Squittieri rendezővel él Párizsban, lányuk, az ifjabbik Claudia 1979-ben született. A hetvenes-nyolcvanas években készített közös filmjeik után "CC" elsősorban televíziós sorozatokban tűnt fel. 2005-ben francia színpadon alakította Tennessee Williams Az ifjúság édes madara című drámájában az öregedő dívát.

Évtizedeken keresztül igazi világsztár volt, 1958-1998 között 682 színes magazin címlapján szerepelt. Egyszer azt mondta, számára mindig fontos volt, hogy titokzatosnak tartsák, ezért sem a belső énjét, sem a testét sohasem fedte fel a vásznon.

A ma is mutatós Cardinale soha nem folyamodott plasztikai sebész segítségéhez, mert úgy tartja: az idő eljár mindenki felett, korunkat el kell fogadni és megkell élni.

Közéleti szerepet is vállal: 2000-ben az UNESCO jószolgálati nagykövete lett, s ő vezette azt a bizottságot is, amely azt akarta elérni, hogy második nőként George Sand hamvai is kerüljenek a párizsi Pantheonba (a Nobel-díjas Marie Curie-Sklodowska mellé).

Pályafutása során nem kényeztették el díjakkal: először az 1993-as Velencei Filmfesztiválon kapta meg az Arany Oroszlán életműdíjat, majd a 2002. évi Berlini Filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medve-díjat vehetett át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.