Mackószámlálást tartanak az Ötödik Döme Napon

Szombatra Mackófalvává változik Rákóczifalva

Hatezer játékmackót várnak szombaton Rákóczifalvára, ami ha összejön, rekordot döntenek mackórandevúból. Az ötlet egy magángyűjtemény tulajdonosának fejéből pattant ki.

Világjáró macik innen-onnan képgaléria

2011.08.12 18:29MTI

Szombatra Mackófalvának keresztelik át képletesen településüket a rákóczifalviak az ötödik Döme Napra; ennek keretében mackószámlálás lesz, amelynek során az odalátogatók által hozottakkal együtt hatezer játékmacit szeretnének összegyűjteni erre az egy napra, és így új rekordot felállítani.

A Balázs Antal helyi gyűjtő tulajdonában lévő, múzeumban őrzött 1400 darabos "macihad" adta az ötletet, hogy egy napra a lehető legtöbb mackó randevúzzon egymással a Szolnok melletti kisvárosban - mondta el Császiné Csáti Réka, a rendezvény főszervezője pénteken az MTI-nek.

Világutazó maci (Fotó: Macimúzeum - A galériához KATT a képre!)


A különleges esemény névadója, a macimúzeum egyik "lakója", a bohócruhás, cilinderes, a gyermekek által nagyon kedvelt Döme mackó névnapját éppen augusztusban ünneplik. "Azt várjuk mindenkitől, hogy aki augusztus 13-án, szombaton a település egésznapos szórakoztató programjaira ellátogat, hozza magával szeretett játékmackóit. A macimúzeumban regisztrálják e kedves játékokat, annak reményében, hogy idén túllépik azt az 5685-ös darabszámot, amelyet tavaly rögzítettek" - tudatta a főszervező.

A Döme Nap kultuszához tartozik, hogy a játékmackókról már dalok is születtek. Ezeket egy korábban helyben tartott zenei tábor általános iskolás részvevői és Huzella Péter Kossuth-díjas zenész irányításával komponálták Tandori Dezső macis verseihez.

A várossá válásának második évfordulóját is ünneplő Rákóczifalván emellett kora délelőttől késő estig zenés-táncos szórakoztató programokkal szolgálnak majd minden korosztálynak. Vállalkozó kedvűek számára megrendezik a Parasztolimpiát, amelynek versenyszámai között körbála gurítása és felállítása, kelevéz hajítása, rönkfa darabolása, valamint patkókkal nehezített petrencerúd kitartása szerepel.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.