Sarka Kata és Baby Gabi megúszta az erőszakot

Sokkoló vallomás: Xantus Barbarát megerőszakolták!

Soha nem fogja elfelejteni azt a tekintetet, amivel a férfi ránézett, mint ahogyan azt sem, ahogy ruháit csak a kezében tartva, szinte meztelenül rohan végig a forgalmas úton.

2011.07.15 10:32ma.hu

"A szeme előttem van, azóta is. Nem szeretem, ha úgy villan egy szempár" - emlékezett vissza élete egyik legborzalmasabb élményére Xantus Barbara, több évtized után első alkalommal a kamera előtt is felvállalva: fiatal lányként megerőszakolták.

"19 éves voltam, és önfeledt, butuska és naiv, de már nagylánynak hittem magam. És akkor egyszer elhívtak teázni, és én azt hittem, hogy teázás lesz a vége, és végül nem az volt." Az egészből két dologra emlékszik, és ez cseppet sem meglepő módon nem maga az erőszak. Azt ugyanis az áldozatok rendszerint elfojtják magukban, sokkal inkább a körülmények maradnak meg akár évtizedeken keresztül is, és ez Barbara esetében is így van.

"A tea... a tea íze, az megvan" - ráncolta össze a homlokát az emlék hatására az Aktív kamerája előtt. Aztán már csak annyi, hogy a ruháit összekapkodva, de csaknem meztelenül rohan végig a Nagy Lajos király úton, miközben saját bőrén tapasztalta meg, mit is jelent a "hagyd magad, hamarabb szabadulsz" elv.

Fotó: TV2 / Aktív


"Ezt ki kell zokogni magadból, hogy tudd, hogy mindig itt van veled" - árulja el a gyógyulás egyik fő elemét a színésznő, aki csak sok-sok évvel később, egy színdarab kapcsán tudta felszínre hozni magából ezt a traumát és helyretenni a dolgokat.

A Vagina monológok című darabban ugyanis egy megerőszakolt nőt alakított, és mint mondta, ez "igen erősen előhívta azt az élményt", és úgy érzi, azután sikerült végleg feldolgoznia a megrázkódtatást. "Olyan volt ez, mint egy csoportterápia" - vallotta be.

Sarka Katának és Baby Gabinak nagyobb szerencséje volt, bár az ő életükre is rányomta bélyegét a szexuális zaklatás. A csinos modell még fiatalkorú volt, amikor egy étteremben valamilyen speciális éttermi kupont szeretett volna kapni, a pincér pedig azt mondta neki, csak a hátsó raktárban tudja odaadni.

Az akkor fiatalkorú lány gyanútlanul követte, csak akkor jött rá, hogy valami rossz készül, amikor a háta mögött fordult a kulcs a zárban - de szerencséjére a pincér nem vette ki. A dulakodás első másodperceiben Katát csak az mentette meg, hogy lázadó tiniként épp egy szál égő cigi volt a kezében, amit hirtelen a támadója nyakához nyomott, és ezzel időt tudott nyerni, hogy kinyissa az ajtót és elmeneküljön.

Csak jóval később döbbent rá, mekkora szerencséje volt, így mire megrázta volna lelkileg az eset, már rég túl is jutott a kritikus időszakon.

Baby Gabi esete pedig abban különbözik a két hírességtől, hogy ő sosem tudta meg, ki jár a nyomában, ellenben minden lépését figyelte a titokzatos, "Ecetes Ubi" fedőnevű férfi, olyannyira, hogy nemcsak Gabi aznapi öltözékét véleményezte e-mailben, de azt is rendszeresen tudta, hogy a fiatal énekesnő épp a lakása melyik részében tartózkodik.

A rendőrségi feljelentés óta viszony nyoma veszett. Ennek persze Gabi csak örülni tud, mert mint fogalmazott, már a lakásból sem mert kilépni, attól rettegve, hogy előbb-utóbb elkapja őt a zaklató.

A szakemberek szerint egyébként minden ötödik nőt ért már legalább életében egyszer szexuális attrocitás, és óriási tévedés azt hinni, hogy ezek többsége éjszaka az utcán történik. A statisztikák szerint a valóság az, hogy 10 áldozatból hét kisebb vagy nagyobb mértékben, de ismeri támadóját.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.