Katasztrófa

Az eső elállt, a mentés folytatódik az olaszországi áradások térségében

Továbbra is evakuálják a lakosokat a víz alatt levő épületekből az áradás sújtotta Emilia-Romagna területén, melyet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak csütörtökön.

2023.05.18 15:29MTI

Továbbra is evakuálják a lakosokat a víz alatt levő épületekből az áradás sújtotta Emilia-Romagna olaszországi tartomány területén, melyet katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítottak csütörtökön. Emelkedett a halálos áldozatok száma is.

Stefano Bonaccini tartományi elnök földrengéshez hasonlította a hétfőtől tartó esőzéseket és áradásokat. Az eső egyelőre elállt, de az előrejelzések szerint a következő napokban újabb csapadék várható. A lakosok, ahol tehették, az újabb esőzés előtt megrohamozták az élelmiszerboltokat.

Szünet nélküliek a földcsuszamlások, Bonaccini háromszáz folyamatban levő omlásról beszélt, melyet ellenőrzés alatt tartanak.

A régió egész területén továbbra is a vörös színű, legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben, melyet péntekre is meghosszabbítottak. Tizennégyen veszítették életüket az áradásokban, további eltűnteket keresnek. Az áldozatok nagy része idős, aki nem tudta elhagyni otthonát.

Negyvenkét település van továbbra is víz alatt, köztük városok is. Kétszázötven út és országút vált járhatatlanná, több híd leomlott. Huszonhétezer háztartás maradt áram nélkül. Több mint tízezerre teszik azoknak a számát, akiknek otthona lakhatatlanná vált, egy részüket rokonok, ismerősök fogadták be, másokat sportcsarnokokban és más épületekben helyeztek el.

Stefano Bonaccini hangsúlyozta, hogy továbbra is a lakosság biztonságba helyezését tartják elsőrendűnek.

A katasztrófavédelem és tűzoltóság emberei szünet nélkül járják az elárasztott utcákat, területeket: gumicsónakokkal haladnak és mentik az alsóbb szinteken ragadt embereket. Feladataik között van az állatok mentése is. A Forli város utcáin forgatott felvételek szerint az áradás tetőzésekor a víz szintje elérte az épületek első emeletét.

Az evakuálások többsége Ravenna térségében zajlik. A polgármester, Michele De Pascale a fegyveres erők katonáinak bevetését szorgalmazta a gátak megerősítésére.

Újra megnyitották a korábban több szakaszon lezárt A14-es autósztrádát, viszont földcsuszamlás miatt még zárva az A1-es sztráda is Sasso Marconi környékén. A forgalmat elterelik. Az üdülőhelyként ismert Riccione és Rimini tengerpartját a heves hullámzás és a folyók törmeléke teljesen elsodorta, húszméteres partszakasz pusztult el.

Stefano Bonaccini becslése szerint több milliárd eurós kár keletkezett az áradások miatt. A kormány több mint 20 millió euró gyorssegélyről döntött, és további intézkedések várhatók a jövő keddi kormányülés után.

Törölték a Formula-1-es emilia-romagnai nagydíj hétvégi futamát. A Ferrari cég bejelentette, egymillió euróval segíti a tartományt.

Megtartják viszont Ferrara városában Bruce Springsteen amerikai énekes koncertjét, melyre ötvenezer nézőt várnak. A koncert megtartása vitát váltott ki, mivel a tartomány lakossága és az olasz politikai és kulturális élet is az esemény elhalasztását szorgalmazta a katasztrófa sújtotta térségben.

Az áradással sújtott városok önkénteseket toboroznak a sár és törmelék eltakarítására. Bolognában néhány óra alatt négyezren jelentkeztek. Cesenában gimnazistákat, egyetemistákat látni dolgozni az utcákon, akik gumicsizmában, lapáttal jelentkeztek segíteni.

Egész Olaszország területén felfüggesztették a péntekre meghirdetett légi közlekedési sztrájkot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.