Világvége

20 éve nem látott ekkora kolerajárványt a világ, mint amivel most szembe néz - WHO

A vízzel terjedő fertőzés a kezeletlen esetek akár 50%-ában halálos kimenetelű lehet.

2023.03.07 16:02ma.hu

Olyan tényezők, mint a gazdasági válságok, az éghajlatváltozás és a Covid-19 világjárvány következményei ideális körülményeket teremtettek a kolera virágzásához a magas kockázatú országokban - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután a betegség legalább 30 országban erőteljesen megugrott.

A WHO szerint a különböző járványkitörések mértéke több évnyi csökkenés után 2022-ben meredeken emelkedett. Tavaly január és október között 29 országból jelentettek megbetegedéseket, míg egy évvel korábban 23-ból - és ezek a számok 2023-ban még emelkedni fognak.

"Ilyen nagyszámú, egyszerre előforduló járványkitöréssel rendelkező országok számát legalább 20 éve nem láttuk" - mondta a The Telegraphnak Philippe Barboza, a WHO koleravészhelyzetekre reagáló egységének vezetője.

"A legtöbb általunk vizsgált nagy járvány kitörése mögött jelentős, szokatlan éghajlati események állnak" - tette hozzá, hozzátéve, hogy a dél-afrikai országok különösen veszélyeztetettek, mivel a La Nina időjárási jelenség által előidézett heves esőzések és ciklonok harmadik egymást követő évét élik át.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója tavaly azt mondta, hogy az éghajlatváltozás hatásai "felgyorsították" a kolera terjedését.

Szíriában tavaly 15 év óta először tört ki a betegség, és a múlt havi földrengések után a helyzet tovább romlott. Libanon 30 év óta először néz szembe hasonló problémával, mivel a gazdasági összeomlás közepette küzd a betegség elleni küzdelemmel.

Szakértők szerint a problémát az is súlyosbította, hogy a különböző országok egészségügyi szolgálatai túlterheltek a Covid-19-es esetekkel, mivel a kolerajárványok elleni küzdelemre irányuló erőfeszítések a világjárvány ideje alatt szüneteltek.

"A kolera ellenőrizhető, ellenőrizni kell" - magyarázta Barboza. "Nem olyan drága, csak az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést kell biztosítani. Ez alapvető emberi jog."

A kolera egy súlyos betegség, amelyet szennyezett élelmiszer vagy víz fogyasztásával lehet elkapni. Ha nem kezelik, órákon belül halálhoz vezethet. A WHO adatai szerint évente világszerte mintegy 143 ezren halnak meg a betegségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.