Katasztrófa

Egy kétéves kislány is meghalt a Gabrielle ciklon miatt Új-Zélandon

A Gabrielle ciklon okozta áradások és földcsuszamlások következtében nyolcan vesztették életüket Új-Zélandon, és mintegy 3500 embert eltűntként tartanak nyilván.

2023.02.17 08:09MTI

A természeti katasztrófa miatt hétfőn rendkívüli állapotot hirdettek ki, az ország történetében harmadszor.

Chris Hipkins kormányfő az áradások sújtotta Hawke's Bay régióban tartott sajtótájékoztatóján, pénteken az évszázad legnagyobb új-zélandi természeti katasztrófájának nevezte a hét elején átvonuló ciklont, amely főként az Északi-szigeten súlyos károkat okozott. Mintegy tízezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

A nyolcadik halálos áldozat, egy gyermek holttestét pénteken találták meg Eskdale-ben. A rendőrségi közlemény szerint a kétéves kislány csütörtökön az áradás miatt lelte halálát. Az egész ország részvéttel gondol az áldozatokra - mondta Hipkins, hozzátéve, hogy várhatóan még találni fognak holttesteket.

A rendőrség Hawke's Bay és Tairawhiti környékén számos ember eltűnését megerősítette. Amint a távközlési szolgáltatások újra működni fognak, várhatóan nőni fog az eltűnt és megkerült emberekről szóló bejelentések száma - fűzték hozzá.

A keleti parton fekvő Gisborne lakosait arra kérték, hogy ne használják a vezetékes vizet, mivel a régió vízműve meghibásodott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.