Török-szíriai földrengés

Szívszorító fotók: az apa nem engedte el a romok alá szorult, halott lánya kezét

Megrázó fotók járják körbe a világsajtót, amelyek egyenesen a szimbólumai lehetnének mindannak a szörnyűségnek, ami a török-szír földrengés után történt.

2023.02.08 12:16MTI

A fotókon Mesut Hancer látható, aki a földrengés epicentrumától közeli Kahramanmaraş tartományból (Törökország) származik. A helyszíni beszámolók szerint a férfi nem volt hajlandó elengedni a halott lánya, a 15 éves Irmak kezét. A lány az egykori lakásuk betonlapjai alatt hever.

Az Európai Unió a polgári védelmi mechanizmuson keresztül több mint 1180 kutató-mentő szakembert és 79 keresőkutyát küld Törökországba. Szlovákia tűzoltó- és mentőszolgálatot, valamint a hegyi mentőket is küldött Törökország területére. A mentőcsapat hétfőn (február 6.) éjfélkor indult el, és kedden, helyi idő szerint hajnali háromnegyed hatkor érkezett meg a törökországi Adana városának repülőterére.

A hétfő hajnali földrengés nyomán Szíriában csaknem 2600, Törökországban 7108 halálesetet jelentettek a hatóságok, ezzel a halálos áldozatok száma meghaladja a 9500-at. A tragédiának mostanáig 42 ezer sérültjéről tudni, a földmozgások pedig súlyos károkat okoztak az infrastruktúrákban.

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőre virradóra rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből. Azóta több száz utórengést jelentettek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.