Háború

A WHO sürgeti az országokat, hogy készüljenek fel nukleáris vészhelyzet esetére

Napjainkban az emberek legnagyobb félelme a globális feszültségek súlyosbodásával a nukleáris armageddon.

2023.01.28 09:41ma.hu

Január 27-én az Egészségügyi Világszervezet 2017 óta először frissítette a radioaktív és nukleáris veszélyhelyzeteknek való kitettség kezelésére ajánlott gyógyszerek és gyógyszerkészítmények listáját, amelynek elkészítése Margaret Harris, a WHO szóvivője szerint több mint két évig tartott.

Dr. Maria Neira, a WHO megbízott főigazgató-helyettese szerint fontos, hogy a nemzetek "készenlétben tartsák az életmentő gyógyszerek készleteit, amelyek csökkentik a kockázatokat és kezelik a sugárzás okozta sérüléseket".

"Sugárveszélyhelyzetben az emberek az elhanyagolhatótól az életveszélyesig terjedő dózisú sugárzásnak lehetnek kitéve. A kormányoknak gyorsan elérhetővé kell tenniük a kezeléseket a rászorulók számára" - mondta Neira.

Ezek a kezelések "megelőzik vagy csökkentik a sugárterhelést", és kezelésre is használják, ha ilyen sugárterhelés történik.

A WHO szerint sok országban hiányzik a vészhelyzetekre való alapvető felkészültség. Az ilyen vészhelyzetek "lehetséges forgatókönyvei" között szerepelnek az atomerőművekben, orvosi vagy kutatási létesítményekben bekövetkező balesetek, radioaktív anyagok szállítása közben, valamint az ilyen anyagok szándékos, rosszindulatú felhasználása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.