Földmozgás

Erős földrengés rázta meg Indonéziát

A földrengés epicentruma mintegy 140 kilométerrel a tengerfenék alatt, Gorontalótól 65 kilométerre délkeletre volt.

2023.01.18 08:28MTI

Az amerikai geológiai kutatóintézet szerint 6,1 erősségű földrengés rázta meg szerdán Indonézia Szulavézi szigetének északi és középső részét, valamint a Maluku-szigetek északi részét. Az indonéziai meteorológiai, klímaügyi és geofizikai hivatala nem adott ki cunamiriasztást.

A földrengés epicentruma mintegy 140 kilométerrel a tengerfenék alatt, Gorontalótól 65 kilométerre délkeletre volt. Az első jelentések nem számoltak be a földrengés okozta károkról.

Indonézia a Tűzgyűrűnek nevezett, szeizmikusan aktív törésvonal mellett helyezkedik el. A szigetországban gyakoriak a földrengések. Tavaly novemberben egy 5,6-es erősségű földrengés legalább 331 ember halálát okozta Nyugat-Jáván. 2018-ban a Szulavézit megrázó földrengés és a szökőár mintegy 4340 ember halálát okozta. A 2004-ben Szumátra szigeténél bekövetkezett, 9,1-es erősségű rengés és a nyomában keletkezett szökőár 14 országot érintett, és 226 ezer halálos áldozattal járt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.