Világvége

Hatalmas mélytengeri kígyót fogtak a chilei Aricában, ami egy szuperföldrengés jele lehet! - videó

Egy hatalmas "földrengéshalat" fogtak ki a chilei Arica partjainál, ami a helyiek szerint rossz ómen...

2022.11.28 19:54ma.hu

A kolosszális méretű szíjhal előkerülése aggodalmat kelt a helyiekben, mivel a mélytengeri élőlényt hagyományosan rossz előjelnek tartják a cunamik és a földrengések szempontjából.

A 2011-es fukusimai földrengés idején nagyszámú ilyen halat láttak a Japán körüli vizekben, és elpusztulva találták őket a partokon.

A szíjhalak csaknem ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. Azt mondják, hogy amikor a felszínre jönnek, az azért van, mert a tektonikus lemezek mozgásban vannak. Akár a 11 méteres hosszúságot is elérhetik.

Chile a földrengések melegágya, mivel a Nazca-lemez - egy tektonikus lemez, amely évente 6,6 cm-rel mozog kelet felé - a chilei partoknál ütközik a dél-amerikai lemezzel. A Nazca-lemez a dél-amerikai lemez alá merül, és a két lemez között felgyülemlő nyomás végül földrengés formájában szabadul fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.