Pandémia

Az amerikaiak által kifejlesztett hibrid koronavírus a laboratóriumi állatok 80%-át megölte

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Boston Egyetemen a koronavírus laboratóriumi hibrid változatát hozták létre.

2022.11.26 21:21ma.hu

A koronavírus hibrid változatát, amely az Omicron változatot ötvözi a Wuhan törzs vírusával, a Bostoni Egyetem kutatói fejlesztették ki októberben - közölte Igor Kirillov altábornagy, a nukleáris, biológiai és vegyi védelmi csapatok főnöke a biológiai fegyverekről szóló egyezmény (BWC) kilencedik felülvizsgálati konferenciája előtt tartott szombati tájékoztatón. A ma.hu erről már októberben is beszámolt.

"Októberben a Bostoni Egyetem kifejlesztett egy kiméra koronavírust, amely az Omicron változaton és az eredeti 'Wuhan' törzsön alapul. Az amerikaiak által kifejlesztett hibrid vírus a fertőzött laboratóriumi állatok 80 százalékát megölte, atipikus neurológiai tüneteket és jelentős tüdőkárosodást okozva" - mondta Kirillov.

Az amerikai Egészségügyi és Emberi Szolgálatok Minisztériuma úgy döntött, hogy kivizsgálja az egyetem vezetőségének tevékenységét. Kirillov szerint mindazonáltal a "bostoni kísérlet" azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban nincs kormányzati kontroll a géntechnológiai és szintetikus biológiai kutatások felett.

"A magas biológiai kockázatok ellenére a kutatást az amerikai kormány pénzéből, de a nemzeti biológiai biztonság és biológiai védelem felügyeleti szervének megfelelő engedélye nélkül végezték" - mondta.

Ez áll a harmadik országokba történő áthelyezésük hátterében

Az amerikai biológiai laboratóriumokban bekövetkező balesetek magas kockázata váltotta ki azok áthelyezését harmadik országokba, köztük Ukrajnába - mondta Igor Kirillov.

"Az amerikai biolaboratóriumokban bekövetkező balesetek magas kockázata az egyik oka annak, hogy kivonják őket a nemzeti joghatóság alól és áthelyezik őket harmadik országok területére, köztük Ukrajnába és más posztszovjet államokba. Ez magyarázza a járványügyi helyzet romlását a helyszíneiken, valamint az ezekre a régiókra nem jellemző betegségek és azok vektorainak megjelenését" - mondta.

"Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban a biolaboratóriumok biztonsági szabálysértéseinek ellenőrzésére szolgáló rendszer decentralizált, és csak azokra a létesítményekre terjed ki, amelyek szövetségi finanszírozásban részesülnek. A magánlaboratóriumokat alig vagy egyáltalán nem felügyelik, még akkor sem, ha rendkívül veszélyes kórokozókkal végeznek kutatásokat. Az ilyen létesítményekre vonatkozó egységes szabványok hiánya a BWC megkerülésének és a biológiai biztonsági követelmények durva megsértésének kockázatát hordozza magában" - mondta Kirillov.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.