Tűzhányó

Gigantikus vulkánkitörés várható Oroszországban - képek, videó

A távol-keleti Kamcsatkai régióban lévő Sivelucs vulkán az elmúlt napokban "rendkívül aktívvá" vált - figyelmeztetnek kutatók.

2022.11.20 14:13ma.hu

Erőteljes vulkánkitörés várható Oroszország távol-keleti részén - figyelmeztettek helyi vulkanológusok. A Kamcsatkai régió egyik legnagyobb vulkánja, a Sivelucs az elmúlt napokban egyre aktívabb volt - közölték a kutatók.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által vasárnap idézett nyilatkozatában Alekszej Ozerov, az Orosz Tudományos Akadémia távol-keleti részlegének vulkanológiai és szeizmológiai intézetének igazgatója arra figyelmeztetett, hogy "a vulkán dómja jelentősen felmelegedett".

"Éjszaka a kúp izzik" - jegyezte meg Ozerov, hozzátéve, hogy "vörösen izzó lavinák gördülnek le [a vulkán] lejtőin, amelyek hőmérséklete eléri az 1000 Celsius-fokot".

A tudós szerint mindezek a jelek általában egy "erőteljes kitörést" előznek meg.

Vasárnap az Orosz Tudományos Akadémia Geofizikai Szolgálatának kamcsatkai részlege a Telegram-csatornáján egy fotósorozatot és egy videót tett közzé, amely a kitörést mutatja. A kutatók szerint a vulkáni hamuoszlop mintegy 5 kilométeres magasságig ért az átlagos tengerszint felett.

A vulkanológusok "narancssárga" légi riasztást adtak ki a térségre, miután hétfőn hasonló epizód történt.

Korábban Ozerov arra figyelmeztetett, hogy várhatóan hamu záporeső hullhat a közeli településekre, míg a megszilárdult lávadarabokból, vulkáni hamuból és forró gázokból álló piroklasztikus áramlatok akár 20 kilométerre is elérhetik a félsziget egyik legfontosabb autópályájának forgalmát.

A tudósok azt tanácsolták a helyi lakosoknak, hogy legalább 15 kilométerre maradjanak a vulkántól, mivel bármikor bekövetkezhet egy nagyobb kitörés.

A Sivelucs vulkánnak három krátere van, amelyek közül a legaktívabb 2,5 kilométerrel az átlagos tengerszint fölé magasodik. A legközelebbi település 50 km-re van.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.