Tech

Az egyik óceániai szigetország nemsokára eltűnik, kétségbeesett kérésük van

Tuvalu a metaverzumhoz fordul, mivel a növekvő tengerek fenyegetik a létét.

2022.11.17 13:43ma.hu

Tuvalu egy 30 négyzetkilométeres szigetállam a Csendes-óceán délnyugati részén, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekszik.

Az ország azonban a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt várhatóan eltűnik, ezért azt tervezi, hogy online újraalkotja magát, hogy államként digitálisan akkor is tovább működhessen, ha a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés miatt elönti a víz - közölte Simon Kofe, Tuvalu igazságügyi, kommunikációs és külügyminisztere.

"Mivel a földünk eltűnik, nincs más választásunk, mint a világ első digitális nemzetévé válni. Földünk, óceánunk, kultúránk népünk legértékesebb kincsei. És hogy megóvjuk őket a bajtól, függetlenül attól, hogy mi történik a fizikai világban, a felhőbe költöztetjük őket" - mondta Kofe a COP27 klímacsúcson.

Kofe megjegyezte, hogy a virtuális másolat létrehozása a szuverenitás kérdése is, mivel az államiság és a tengeri határok örökre megmaradnak, annak ellenére, hogy az éghajlatváltozás és a tengerszint emelkedése miatt a szárazföldek elvesznek.

Elmondta, hogy Tuvalu egy éve dolgozik a virtuális létezés kezdeményezésén. A miniszter figyelmeztetett, hogy ha nem tesznek sürgős intézkedéseket, akkor az egész világnak az országával együtt az online létezéshez kell folyamodnia. Felszólította továbbá a világ összes országát, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés ellen.

A tavalyi ENSZ klímakonferencián (COP26), amelyet Glasgowban tartottak 2021. október 31. és november 12. között, Kofe térdig vízben állva videoüzenetet vett fel, hogy hangsúlyozza, mennyire kétségbeejtő a helyzet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.