Földmozgás

Földrengés volt Törökországban, kitört a pánik

Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakran rázzák meg földmozgások.

2022.11.04 10:13MTI

Közepesen erős földrengés rázta meg pénteken Törökország nyugati tartományát, Izmirt, ami pánikot okozott a lakosok körében és romba döntötte egy mecset minaretjét - közölték helyi tisztviselők.

A török katasztrófavédelem (AFAD) szerint a 4,9-es erősségű rengés középpontja Izmir Buca kerületében volt, és - hely idő szerint - hajnali 3 óra 29 perckor történt.

Legalább két ember megsérült azt követően, hogy otthonát elhagyva félelmében a magasból leugrott - közölte Szulejmán Soylu belügyminiszter a Twitter közösségi oldalon.

Izmir polgármestere, Tunc Soyer azt mondta, hogy a kidőlt minareten kívül nem érkezett jelentés nagyobb károkról.

"A pánikot, a félelmet és a lakosok riadalmát leszámítva nem kaptunk semmilyen negatív jelentést" - mondta Soyer a HaberTürk televíziónak.

A földrengés napokkal azután következett be, hogy Izmir megemlékezett a 2020. október 30-án 117 ember életét követelő 6,6-es erősségű földrengés áldozatairól.

Törökország jelentős törésvonalakon fekszik, és gyakran rázzák meg földmozgások. 1999-ben a Törökország északnyugati részét sújtó erős földrengéseknek mintegy 18 ezer halottjuk volt.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.