Koronavírus-járvány

A Covid-19 vírus újabb halálos törzsét fejlesztették ki a Bostoni Egyetem kutatói

A halálos SARS-CoV-2 hibrid mögött álló egyetem azt állítja, hogy nem kellett engedélyt kérnie a hatóságoktól.

2022.10.20 07:51ma.hu

A laboratóriumban előállított szokatlanul halálos Covid-törzsre felfigyelt az amerikai kormányzat, ám a Bostoni Egyetem kutatói még csak be sem jelentették tevékenységüket a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetével - állította hétfőn a hivatal, bejelentve, hogy választ keres arra, miért csak médiajelentésekből értesült a kísérletről.

Az eredeti támogatási kérelemben nem szerepelt, hogy a munka a gain-of-function típusú kutatást foglalhat magában - mondta Emily Erbelding, a NIAID mikrobiológiai és fertőző betegségek részlegének igazgatója a STAT Newsnak, hozzátéve, hogy a csoport egyik jelentésében sem szerepel ez a fontos részlet. Az NIAID és anyavállalata, a National Institutes of Health részben finanszírozta a kutatást.

Az ilyen gain-of-function, azaz funkciónyerési kutatások során új vírusokat konstruálnak a meglévő kórokozók elemeinek kombinálásával annak megállapítására, hogy ezek az emberek számára fertőzőbbé válhatnak-e. Ezek a kísérletek régóta vitatottak a tudósok körében.

Annak ellenére azonban, hogy az előzetesen közzétett dokumentumban több NIAID és NIH támogatás is szerepel, Ronald Corley, a Bostoni Egyetem Nemzeti Fertőző Betegségek Laboratóriumának igazgatója kedden ragaszkodott ahhoz, hogy az iskola saját maga fizette a kutatást. Corley azzal érvelt, hogy a szövetségi támogatás csupán egy olyan rendszer kifejlesztésére ment el, amelyet később a vitatott munkában használtak fel. Emellett szerinte a munka nem minősült funkciógyarapodásnak, mivel az így létrehozott törzs a fertőzött egerek csupán 80%-át ölte meg, míg a vírus eredeti, wuhani törzse a tesztelt egerek 100%-át.

A kutatók a SARS-CoV-2 eredeti Wuhan-törzsének hibridjét hozták létre a kevésbé súlyos Omicronból származó spike-fehérjével, hogy kiderítsék, vajon az utóbbi spike-mutációi felelősek-e a fertőzöttek enyhébb megbetegedéséért.

Egy ilyen félresikerült funkciónyerési kísérlet továbbra is az egyik fő elmélet a Covid-19 2019-es első kitörésének magyarázatára, azzal az elmélettel együtt, hogy a vírus egy wuhani halpiacon lévő denevértől származik. Azonban még mindig nem történt olyan vizsgálat, amely bármelyik elméletet megerősítené vagy cáfolná.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.