Katasztrófa

Több évtizedes szunnyadás után újra kitörhet a Föld legnagyobb vulkánja

Hawaiion a Mauna Loa egyre több jelet ad közel négy évtizedes szunnyadás után, a figyelmeztetést kettes szintre emelték.

2022.10.10 08:17ma.hu

Különösen hosszú ideje, 38 éve nem tört ki a Mauna Loa, amire még nem volt példa, pedig az egyik legaktívabb vulkán a Földön. A tűzhányó alatti magmamozgások azonban folyamatosan jelzik aktivitását, amik normál esetben napi 5-10 földrengést produkálnak. Szeptember 22. óta a rengések és ezzel együtt a felszínemelkedés is növekedett.

A kiemelt figyelmet az egyre több rengéssel járó most zajló feltöltődés adja. A Föld egyik legjobban megfigyelt tűzhányóját számos érzékeny műszeri figyeli, szeizmométerek, felszínváltozást mutató GPS állomások. A jól "bedrótozott" vulkánnál már 40-50 rengést regisztrálnak naponta. Habár ez nem indokol különösebb aggodalmat, a vulkán nem ad sok előjelet kitörései előtt, és a különös veszélyt a rövid előjel, gyors láva, nagy lávatérfogat és a lakosság figyelmét altató 38 évnyi nyugalom jelenti - írta beszámolójában Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus az Infostart oldalán. Egy esetleges kitöréskor jelentős térfogatú láva juthat a hegylejtőkön gyorsan, messzire. 3-4 óra alatt akár elérheti a népes Kona települést, a nyugati oldalon számos település, hosszan sorakozó kávéültetvény és turisztikai központ található. A Hawaii Vulkán Obszervatórium napi jelentései még megnyugtatóak, ám a helyzet gyorsan változhat. A figyelmeztető fokozatot sárgára, azaz kettes szintre emelték.

A hawaii Mauna Loa teljes magassága meghaladja a 9000 métert, amiből 4169 méter magas rész emelkedik tengerszint fölé. Továbbá 120 km hosszan nyúlik el a Nagy-sziget (Big Island) déli oldalán. Térfogata közel 75 ezer köbkilométer, ami gyorsan növekszik, évente átlagosan 0,1 köbkilométer láva jut a felszínre.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.