Háború

Gázmező feletti gyanús dróntevékenység miatt riasztották a dán rendőrséget

A bűnüldöző hatóság megerősítette a Reutersnek, hogy tudomást szereztek a Roar gázmező melletti tevékenységről.

2022.10.04 18:54ma.hu

Drónok repülését jelentették az északi-tengeri Roar gázmező felett a hétvégén - erősítette meg a dán nemzeti rendőrség kedden a Reutersnek.

A dán vizeken, az ország legnagyobb, Tyra nevű gázmezője mellett található Roar-t a francia TotalEnergies energetikai vállalat üzemelteti.

A rendőrségi közleményt a TotalEnergies múlt heti jelentései után adták ki, miszerint "engedély nélküli dróntevékenységet" észleltek az északi-tengeri Halfdan B olaj- és gázmező felett.

A norvég hatóságok szintén szokatlan dróntevékenységet jelentettek több északi-tengeri olaj- és gázmezőjük felett a múlt héten.

Az orosz Gazprom múlt hétfőn robbanásokat követően szivárgást jelentett az Északi Áramlat 2 vezeték egyik vezetékszálán és az Északi Áramlat 1 vezeték mindkét vezetékszálán a Balti-tengeren, a dániai Bornholm sziget közelében. Bár az incidens idején egyik vezeték sem volt aktív, a Gazprom szerint becslések szerint 800 millió köbméter tárolt földgáz szivárgott ki. Dánia és Norvégia, valamint a régió többi országa az incidens nyomán megerősítette a biztonsági intézkedéseket.

Míg egyes nyugati tisztviselők azonnal azzal vádolták Oroszországot, hogy saját vezetékeit robbantotta fel, Moszkva azt állította, hogy az USA volt a felelős. Vaszilij Nebenzia, Oroszország állandó ENSZ-képviselője az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén rámutatott, hogy a szabotázsból csak az USA - konkrétan az amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítók - profitáltak.

A robbanást követően Radek Sikorsky volt lengyel külügyminiszter a megrepedt orosz vezetékekből kiáramló gázról posztolt, majd törölt egy fotót, amelynek felirata szerint "köszönetet mondott" az Egyesült Államoknak.

Egy nappal azután, hogy a nyilvánvaló szabotázscselekmény tönkretette az Északi Áramlatot, megnyílt a Baltic Pipe, egy új vezeték, amely Norvégiából Lengyelországba és Dániába vezet gázt. A projektet tavaly leállították, de márciusban újra zöld utat kapott, miután Oroszország katonai offenzívát indított Ukrajnában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.