Háború

Észak-Korea rakétát lőtt Japán felé

A civileket felszólították, hogy keressenek menedéket Phenjan legutóbbi kísérleti rakétakilövése után.

2022.10.04 14:36ma.hu

Észak-Korea 2017 óta először lőtt ki ballisztikus rakétát Japán fölött - állítják tokiói tisztviselők. A bejelentett incidens az elmúlt hónapokban történt hasonló kilövések sorozatát követi.

Japán és dél-koreai tisztviselők kedd reggel megerősítették a kilövést, mondván, hogy a lövedéket az észak-koreai Csagang tartományból lőtték ki, és a Japán északi részén fekvő Aomori prefektúra egy része fölött repült el.

"Nemrég Észak-Korea ballisztikus rakétát lőtt ki, amely Japán fölött repült el, és feltehetően a Csendes-óceánban landolt" - áll Fumio Kashida miniszterelnök hivatalának közleményében, hozzátéve: "Ez egy felháborító cselekedet a közelmúltbeli ismételt ballisztikus rakétaindítások után, és határozottan elítélem".

A miniszterelnöki hivatal később megerősítette, hogy a rakéta Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívüli tengerben landolt, majd azzal vádolta Észak-Koreát, hogy a 2022-ben eddig végrehajtott 20 rakétakísérletével - a legtöbbel, amióta Kim Dzsongun vezető 2011-ben hatalomra került - megsértette az ENSZ határozatait.

Kashida elmondta, hogy a kormány "új nemzetbiztonsági stratégia" megalkotására törekszik, amely "reálisan mérlegeli az összes lehetőséget, beleértve az úgynevezett "ellentámadási képességet", és drasztikusan és sürgősséggel megerősíti védelmi képességeinket".

Bár Phenjan legutóbbi rakétakísérletei Japán felé haladtak - köztük a hétvégi kísérlet, amelynek során a lövedékek a koreaiak által Keleti-tengernek nevezett területen landoltak -, utoljára 2017-ben ért el észak-koreai rakéta az ország légterébe, nem sokkal azelőtt, hogy Phenjan a Donald Trump volt amerikai elnökkel kötött megállapodás értelmében önként szüneteltette a nagyobb fegyverek tesztelését.

Nem sokkal a keddi kilövés észlelése után japán tisztviselők felszólították az ország legészakibb szigetén, Hokkaidón, valamint Aomori prefektúrában a lakosokat, hogy keressenek fedett helyen menedéket, és "ne közelítsenek semmi gyanúsat, amit találnak, és azonnal értesítsék a rendőrséget vagy a tűzoltóságot".

Válaszul Tokió közölte, hogy a jövőben "szükséges intézkedéseket" fog hozni a hasonló "előre nem látható helyzetek" megelőzésére, de részletekkel nem szolgált. A továbbiakban követelte, hogy Észak-Korea tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábbi határozatait, és fogadkozott, hogy "tovább erősíti a japán-amerikai szövetséget" Phenjan elrettentése érdekében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.