Világvége

A WHO riadót fúj a kolerajárványok miatt

A halálos áldozatok száma növekszik, ezért a világnak "most kell cselekednie" a betegség megfékezése érdekében - közölte a megfigyelőszervezet.

2022.10.01 04:29ma.hu

Csak idén 26 országból jelentették kolerajárvány kitörését, és az átlagos halálozási arány jelentősen emelkedett - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

"Az évek óta csökkenő számok után az elmúlt évben világszerte nagyon aggasztóan megugrottak a kolerajárványok" - mondta Philippe Barboza, a WHO kolerával és járványos hasmenéses betegségekkel foglalkozó csoportjának vezetője egy genfi sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozva, hogy "maguk a járványok nagyobbak és halálosabbak", Barboza elárulta, hogy az átlagos halálozási arány idén már háromszor magasabb volt, mint öt évvel korábban.

Aggodalmát fejezte ki a Szíriában, Afrika szarván és Ázsia egyes részein, különösen a pusztító árvizekkel küzdő Pakisztánban kitört járványok miatt.

Barboza kifejtette, hogy a "szélsőséges éghajlati jelenségek", például árvizek, ciklonok vagy aszályok a szegénység és a konfliktusok mellett, mind a kolerajárványok egyik fontos okává váltak.  Azzal, hogy a természeti katasztrófák tovább csökkentik a tiszta vízhez való hozzáférést, "ideális környezetet teremtenek a kolera virágzásához" - mondta a tisztviselő.

Egyúttal felszólította az országokat, hogy "most cselekedjenek", hogy elkerüljék a helyzet további súlyosbodását. Mivel a kolera elleni vakcinák nem könnyen hozzáférhetőek, Barboza szerint fontos, hogy "megtaláljuk a módját annak, hogy több gyártót vonjunk be". Az antibiotikumokhoz és a tiszta vízhez való hozzáférés kiszélesítése, valamint a jobb felügyelet szintén kiemelkedő fontosságú a járványok megelőzésében és kezelésében - mondta Barboza, megjegyezve, hogy a kolera "megelőzhető és kezelhető" betegség.

Megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy a szíriai egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a háború sújtotta országban a kolerás megbetegedések száma elérte a 426-ot, és hogy a 33 megerősített haláleset közül sokat az okozott, hogy késlekedtek az orvosi segítség igénybevételével - magyarázta a minisztérium.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.