Forgószél

Az Ian hurrikán történelemkönyvbe illő éghajlati katasztrófa - képek, videó

Az Ian olyan típusú vihar, amelyre a szakértők már régóta figyelmeztettek, hogy lecsaphat Florida nyugati részére. És a pusztítás még közel sem ért véget.

2022.09.30 15:08ma.hu

Miután a Mexikói-öböl meleg vizei felett gyorsan erősödött, az Ian hurrikán hatalmas, 4-es kategóriájú viharként csapott le Florida délnyugati részére, óránként átlagban 250 kilométeres széllel. Ez azt jelenti, hogy ez volt az egyik legerősebb vihar, amely valaha is partot ért az államban és az egész Egyesült Államokban. Ám mielőtt elért volna ide, kiiktatta a kubai áramhálózatot.

Máskor ahol hajók lebegtek, a tengerfenék is látszott!

Tampán megtörtént ugyanaz, mint az előző nagy hurrikánnál, Irma esetén, hogy a nagy légnyomáskülönbség elszívta a vizet az öbölből.

Üres partok, ahogy a nagy légnyomáskülönbség elszívta a vizet az öbölből, majd "kidobta" a szárazföldre

Az Ian olyan típusú vihar, amelyre az időjárási szakértők már régóta figyelmeztetnek, hogy lecsaphat Florida nyugati partvidékére, ahol a hurrikánveszély ellenére az elmúlt évtizedekben fellendült a fejlődés és a lakosság száma. Háromszoros veszélyt jelent, katasztrofális szelet, heves esőzéseket és gigantikus mennyiségű vízzel elárasztott területeket.

Üres partok, ahogy a nagy légnyomáskülönbség elszívta a vizet az öbölből, majd "kidobta" a szárazföldre

A tengerszint emelkedése fokozza a viharhullámokat, míg a melegebb levegő és víz miatt a viharok csapadékosabbá válnak és gyorsabban felerősödnek. "Miközben az Ian hurrikán Floridára zúdul, már tudjuk, hogy erősebb és sokkal több esőt fog hullatni, mint ugyanez a hurrikán száz évvel ezelőtt" - tweetelte Katharine Hayhoe, a Texas Tech University és a Nature Conservancy klímakutatója hétfőn.

Üres partok, ahogy a nagy légnyomáskülönbség elszívta a vizet az öbölből, majd "kidobta" a szárazföldre

Samantha Montano, a Massachusettsi Tengerészeti Akadémia vészhelyzet-kezelési tanszékének adjunktusa szerint nem biztos, hogy az erős szél okozta a legnagyobb károkat. "Természetesen a szélveszély jelentős ezzel a viharral" - mondta Montano. "De úgy gondolom, hogy egyértelműen az áradás, mind a viharhullám, mind az esőzés fogja okozni a legtöbb kárt, amit látni fogunk".

Idén, most így tűnt el a víz.

Eközben a környezetvédők arra figyelmeztettek, hogy a műtrágya melléktermékét tároló létesítményekben vegyi anyag kiömlése is előfordulhat. Florida ad otthont az amerikai foszfáttrágya-termelés nagy részének, és a Mosaic Co. vállalatnak Tampától keletre több foszfátgyára is van.

The Comet Project és NOAA

A vihar mozgása balról jobbra halad, a vihar keringése az óramutató járásával ellentétes irányban. Látható a hurrikán keresztmetszetének jobb részében megemelkedett víz szint, ami a part mellett látványos vízhiányt okoz.

Az Ianból való felépülés "évekig fog tartani" - mondta Montano. Hozzátette, hogy miközben ez elkezdődik, "meg akarunk győződni arról, hogy a közösségeket úgy építjük, hogy azok készen álljanak a jövőbeli éghajlati hatásokra - legyen szó a tengerszint emelkedéséről, hurrikánokról vagy más veszélyekről".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.