Világvége

A szexuális úton terjedő betegségek elszabadultak az Egyesült Államokban

Az egészségügyi hatóságok riadót fújtak az élénk terjedés miatt, és gyors megelőző intézkedéseket sürgetnek.

2022.09.24 13:59ma.hu

Az amerikai egészségügyi tisztviselők új megelőzési és kezelési erőfeszítéseket sürgetnek, mivel a szexuális úton terjedő betegségek - köztük a gonorrhea (tripper, kankó) és a szifilisz - megbetegedéseinek száma az elmúlt években az egekbe szökött.

Dr. Leandro Mena, az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) munkatársa a hét elején egy orvosi konferencián felszólalva kijelentette, hogy "elengedhetetlen", hogy az USA "újjáépítse, megújítsa és kiterjessze" a nemi betegségek megelőzését. Mindezt azért mondta, mert a szifilisz-fertőzések aránya tavaly 20 éves csúcsot ért el, és az új fertőzések száma 26%-kal megugrott, ami megdöntötte az 1948-ban felállított rekordot.

A szexuális úton terjedő megbetegedésekkel (STD) foglalkozó rendelők nemzeti koalíciójának vezetője, David Harvey, akinek csoportja javaslatot terjeszt elő legalább 500 millió dolláros szövetségi támogatás elkülönítésére az STD-klinikák számára, a helyzetet "irányíthatatlannak" nevezte.

Az egészségügyi tisztviselők számos lehetséges megoldást javasolnak a problémára, mint például az óvszerhasználat népszerűsítése és egyes nemi betegségekre otthoni tesztkészletek kifejlesztése, amelyek megkönnyítenék az emberek számára, hogy megtudják, fertőzöttek-e, és így megakadályoznák a betegségek további terjedését.

A nemi betegségek közül a szifiliszt emelték ki, mint az egyik legveszélyesebbet, amelynél az utóbbi időben megugrott a fertőzések száma. Bár ez a bakteriális betegség általában genitális sebek formájában jelenik meg, ha nem kezelik, súlyosabb következményekhez és tünetekhez, sőt halálhoz is vezethet.

A betegségről úgy vélték, hogy néhány évtizeddel ezelőtt már majdnem teljesen megszűnt. 1998-ban kevesebb mint 7000 szifiliszes esetet jelentettek az Egyesült Államokban. Azonban 2002-re az esetek száma emelkedni kezdett, elsősorban a meleg és biszexuális férfiak körében. 2020-ra az éves esetek száma megközelítette a 41 700-at, és a következő évben 52 000 fölé emelkedett.

A CDC rámutatott, hogy a fertőzési arány a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak, valamint a fekete, a spanyolajkú és az amerikai őslakosok körében a legmagasabb. A nők esetében, amelyről általában úgy vélik, hogy alacsonyabb, mint a férfiaknál, szintén drámai mértékben, tavaly mintegy 50%-kal emelkedett.

Mena kitart amellett, hogy fontos a nemi betegségekhez kapcsolódó megbélyegzés csökkentése, a szűrési és kezelési szolgáltatások kiszélesítése, valamint az otthoni tesztelés fejlesztésének és hozzáférhetőségének támogatása. "Elképzelem, hogy egy napon a (nemi úton terjedő betegségekre való) tesztelés olyan egyszerű és megfizethető lesz, mint egy otthoni terhességi teszt elvégzése" - mondta.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.