Katasztrófa

Egyesült Államok: északnyugaton erdőtüzek, délkeleten árvizek okoznak katasztrófa-helyzetet

Az Egyesült Államok északnyugati részén kitelepítéseket kellett elrendelni az erdőtüzek terjedése miatt, délkeleten az árvizek Mississippi állam fővárosát fenyegetik.

2022.08.29 07:20MTI

Az északnyugati Oregon állam Csendes-óceánhoz közeli erdőségeiben, Josephine megyében az erős szél miatt egyetlen nap alatt, péntekről szombatra, megháromszorozódott a tűz által érintett terület nagysága, és megközelítette a 4500 hektárt. A körzeti rendőrség otthonaik elhagyására szólította fel a terület lakosait, életveszélyre és arra hivatkozva, hogy a mentőegységek nem biztos, hogy meg tudják közelíteni az otthonokat, ha azokat a lángok elérik.

Kate Brown, Oregon kormányzója életbe léptette a tűz-vészhelyzeti tervet, ami anyagi forrásokat biztosít a lángok elleni védekezéshez.

A területen egy villámcsapás lobbantotta lángra az erdőt augusztus 17-én.

Oregon állam több területén összesen 30 helyen küzdenek a lángokkal.

Az ország délkeleti részén, Mississippi államban a rendkívüli áradások miatt kellett vészhelyzetet hirdetni. Az államot kettészelő Pearl folyó már számos házat és üzletet elöntött, több helyen kellett kitelepíteni a lakosságot. Az állam fővárosában Jacksonban hétfőre várják a folyó tetőzését, a két évvel ezelőtti árvízi szint közelében, ami azt jelenti, hogy a belváros utcáit is elönti majd a folyó.

Tate Reeves kormányzó szombaton hirdetett rendkívüli állapotot, és egyelőre arra szólította fel Jackson veszélyeztetett részein élőket, hogy készüljenek fel otthonaik elhagyására. A figyelmeztetés szerint üzleti és lakónegyedek is veszélyben lehetnek. A helyi hatóságok homokzsákokat osztottak ki a lakosoknak, és arra kérték őket, hogy azokkal vegyék körbe ingatlanjukat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.