Világvége

Az űrből is látni a francia erdőtüzek gomolygó füstfelhőjét

És nem látni a katasztrófa végét.

2022.08.11 14:49ma.hu

Gerald Darmanin francia belügyminiszter szerdán közölte, hogy erős a gyanúja annak, hogy a Gironde megyében fellángolt erdőtüzet gyújtogatók gyújtották újra. A héten eddig több mint 6200 hektár égett le, a Bordeaux-ba vezető főútvonalat lezárták, és akár 10 ezer helyi lakost is evakuálásra szólítottak fel.

"Tűzoltóink több fronton is különösen heves tüzekkel néznek szembe" - mondta szerdán. "A kormány és az állami szolgálatok mozgósítása a helyi választott tisztségviselők, az önkéntesek és a lakosok mellett teljes körű".

A tűz Saint-Magne és Landiras városokat fenyegeti, de a szomszédos Landes prefektúra felé is terjed. Legutóbb a mintegy 2500 lakosú Beliet várost evakuálták. Áldozatokról azonban egyelőre nem érkezett jelentés.

Darmanin elmondta, hogy már több mint 1000 tűzoltó, kilenc repülőgép és két helikopter vesz részt a tűz oltásában, és sürgette a helyi munkaadókat, hogy engedélyezzék az önkéntes tűzoltóknak, hogy kivegyék a szabadságukat, és segítsenek a tűzoltásban.

A Hostens-tűz messze a legnagyobb a mintegy féltucatnyi Franciaország-szerte aktívan működő tűzvész közül, amelyet a Maine-et-Loire tartományban található Bauge-en-Anjou közelében pusztító tűz követ, amelyet szerda délben 1200 hektárra becsültek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.