Vízbomba csapott le

Rekordmennyiségű esőzés - 11 halottat hagyott Dél-Koreában - videó

Az áradások Szöul és más területek egy részét is elpusztították, aminek következtében a halálos áldozatok száma emelkedik, és legalább hat embert eltűntként tartanak nyilván.

2022.08.10 09:00ma.hu

A két egymást követő napon át tartó özönvízszerű felhőszakadások elárasztották Szöult a valaha mért legsúlyosabb áradással, amelynek következtében legalább 11 ember meghalt, hatot pedig eltűntként tartanak nyilván.

A dél-koreai fővárost hétfőn és kedden összesen 496,5 milliméternyi eső érte el, és a Koreai Meteorológiai Hivatal (KMA) szerint csütörtökig további 100-300 milliméternyi eső fog esni a térségben. A felhőszakadás egyes helyeken olyan intenzív volt, hogy Szöul egyik kerületében, Dongjakban 140 milliméter eső esett egyetlen óra alatt.

A magas víz és a sárcsuszamlások több mint 2500 lakó- és kereskedelmi épületet rongáltak meg vagy romboltak le, és 840 embernek kellett sürgősségi menedéket találnia - jelentette a Yonhap News a katasztrófavédelem tisztviselőire hivatkozva. Több ezer jármű került víz alá - ami hosszú távú problémát jelent az autósok számára egy olyan országban, ahol az autókból olyan kevés van, hogy a várólisták 12-24 hónaposak -, és sok utat és hidat elzártak a törmelékek vagy elmosott a víz.

Mivel a következő két napban még több eső várható, a KMA felszólított a földcsuszamlásveszélyes területek kiürítésére. Yoon Suk-yeol elnök utasította a sürgősségi tisztviselőket, hogy vezessenek beutazási korlátozásokat a hegyvidéki területeken, és "teljes készültséggel" reagáljanak a válságra.

Egy háromtagú család Szöul nyugati részén a halálos áldozatok között van. Holtan találták őket hétfő este az elárasztott, félig alagsori lakásukban Gwanak kerületben. Yoon kedden ellátogatott a helyszínre, és felszólította kormányát, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne javítani a lakások biztonságát.

Az úgynevezett "mool poktan", azaz "vízbomba" hetekkel azután csapott le Dél-Koreára, hogy az országban véget ért a monszunszezon. A csapadékmennyiség Szöulban volt a legmagasabb az elmúlt több mint 80 év feljegyzései óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.