Tűzhányó

Kitört a Szakuradzsima vulkán Japánban - videó

Narancssárga lángok villogtak a kráter közelében, és sötét füst és hamu gomolygott magasan a hegycsúcs felett.

2022.07.25 10:46MTI

Japánban kitört a Szakuradzsima tűzhányó, az ország déli fő szigetén, Kjúsún két városból többtucatnyi embert kimenekítettek, miután a vulkán hamut és nagyméretű köveket lövellt az éjszakai égboltra.

A japán NHK közszolgálati televízió felvételei szerint narancssárga lángok villogtak a kráter közelében, és sötét füst és hamu gomolygott magasan a hegycsúcs felett.

A japán meteorológiai szolgálat (JMA) a legmagasabb, ötös fokozatra emelte a kitörési riasztást, és a vulkánnal szemben fekvő két városban lakók közül 51-nek azt tanácsolta, hogy hagyják el otthonukat.

Hétfő reggelre harminchárman távoztak is otthonukból, és a régió biztonságosabb részén lévő ideiglenes szálláshelyre költöztek, közölte Kagosima város önkormányzata. Eddig nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről. A vulkán kráterét hétfő reggel a rossz időjárás eltakarta.

A JMA arra figyelmeztetett, hogy a kráter 3 kilométeres körzetében lezuhanó vulkáni kőzetek, 2 kilométeres körzetében pedig láva, hamu és perzselő gázok áramlása lehetséges.

A robbanásszerű heves kitörések esélye alacsony, de a lakosoknak továbbra is figyelniük kell a lezuhanó kövekre és sárcsuszamlásra, mondta Nakacudzsi Cujosi, a JMA vulkánfigyelésért felelős tisztviselője. Azt is tanácsolta a lakosoknak, hogy húzzák be a függönyöket, és maradjanak távol az ablakoktól, amelyek a kitörés erejétől betörhetnek.

A Kjúsú déli fő szigetén lévő Szakuradzsima Japán egyik legaktívabb vulkánja, amely már többször is kitört. Korábban sziget volt, de félszigetté vált egy 1914-es kitörést követően, amely 58 ember halálát is okozta. Szakuradzsima mintegy ezer kilométerre délnyugatra fekszik Tokiótól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.