Katasztrófa

Történetének legnagyobb tüzével küzd Szlovénia - videó

Ötödik napja tombolnak a lángok, megdöbbentő méreteket ölt a pusztítás.

2022.07.22 09:48MTI

Több mint ezer tűzoltó, valamint több száz rendőr és katona, illetve helikopterek is oltják a tüzet a szlovén-olasz határon, ahol ötödik napja tombolnak a lángok, a szlovén sajtó szerint soha korábban még nem volt ilyen pusztító tűz az országban.

Csütörtök este az olasz civil védelem egyik önkéntese életét vesztette, amikor egy kiégett fa rázuhant - közölte a szlovén közszolgálati televízió pénteken.

Három határmenti településről is evakuálni kellett Vojscica, Temnica és Novela lakosságát, a körülbelül négyszáz embert egy közeli településen szállásolták el. Az emberek csütörtökön megpróbáltak visszatérni otthonaikba, de az ismételten felcsapó lángok miatt a többségüknek újra az ideiglenes szálláson kellett éjszakáznia. Marjan Sarec védelmi miniszter tájékoztatása szerint a tűz nem veszélyezteti a lakóházakat, viszont a sűrű füst miatt nem ajánlatos az érintett térségben tartózkodni.

A tűz több mint kétezer hektáros területen pusztít. Az oltásban olasz, horvát, osztrák és szlovák repülőgépek és helikopterek is segítik a helyi tűzoltók munkáját. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a levegőből eddig több mint 900 ezer liter vizet locsoltak az érintett területre.

A hivatalos szervek tájékoztatása szerint munkájukat az is nehezíti, hogy a tűz sújtotta területen több, a korábbi háborúkból fennmaradt, fel nem robbant gránát és akna található, és ezek most a hő hatására felrobbannak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.